Hrvati i Slovenci ne žale za Jugoslavijom

Iako sve lošije žive, 90 odsto Hrvata i Slovenaca ne žali za Jugoslavijom, pokazalo je istraživanje koje su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini organizovali ljubljanski "Dnevnik" i zagrebački "Jutarnji list".

Iako sve lošije žive, 90 odsto Hrvata i Slovenaca ne žali za Jugoslavijom, pokazalo je istraživanje koje su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini organizovali ljubljanski "Dnevnik" i zagrebački "Jutarnji list".

Istraživanje je rađeno povodom 20. godišnjice odluke Zagreba i Ljubljane da se Hrvatska i Slovenija otcepe od Jugoslavije i sprovedeno je od 13. do 20. juna telefonskim putem na po 700 ispitanih iz Slovenije, Srbije i BiH, dok su u Hrvatskoj ispitana 643 lica.

Tu su potvrđeni pojedini ključni stereotipi o međunacionalnim odnosima na prostoru bivše SFRJ, piše "Jutarnji list".

Većina Hrvata i Slovenaca i danas podržava odluku o otcepljenju, da se rat u Hrvatskoj nije mogao izbeći, da za Jugoslavijom i danas žale samo Srbi, a Bošnjaci smatraju Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana pođednako krivim za sve strahote ratnih godina u BiH.

Preko 90 odsto ispitanih hrvatskih, ali i slovenačkih građana, i danas smatra da je odluka o izlasku iz Jugoslavije bila ispravna, dok samo po 5,6 odsto građana obe zemlje smatra da je odluka o otcepljenju bila pogrešna.

Govoreći o rezultatima ankete, vidi se da kao najvažniji razlog nasilnog raspada Jugoslavije najveći broj Srba vidi u višepartijskom sistemu s nacionalnim strankama (24,3 odsto) i nerešenim pitanjima iz prošlosti (25,7 odsto), dok Hrvati smatraju da su to nerešena pitanja iz prošlosti (32,5 odsto) i unitarizam i centralizam (30,5 odsto).
Za Slovence su to razlike u privrednoj razvijenosti (35,9 odsto) i centralizam (23 ,4 odsto), a za građane BiH višestranački sistem (42,3 odsto) i nerešena pitanja iz prošlosti (21,4 odsto).

Od četvorice političara koji su imali važnu ulogu u raspadu Jugoslavije Srbi najpozitivnijim smatraju Miloševića (prosečna ocena 2,58), a najnegativnijim Tuđmana i Aliju Izetbegovića (oba imaju 2,04).  Hrvati smatraju najpozitivnijim Tuđmana (3,42), a najnegativnijom Miloševića (1,27). Milošević je najnegativniji i za Slovence (1,47), kojima je najpozitivniji Milan Kučan (3,8), dok je građanima BiH najpozitivniji Kučan (2,73), ispred Izetbegovića (2,44) a najnegativniji Milošević (1,77) i Tuđman (1,80).

Hrvati smatraju da su opravdana sva razdruženja i otcepljenja, odnosno smatraju da su te odluke bile ispravne.

Tako su ocenili ispravnim otcepljenja Slovenije, Hrvatske i BiH od Jugoslavije, Crne Gore od SRJ i Kosova od Srbije, navodi "Jutarnji list".

  • Ox

    27.06.2011 06:59
    @vojvodin
    Kakav centralizam u SFRJ? Ne lupetaj.
  • vojvodin

    25.06.2011 19:26
    centralizam
    centralizam je kriv za raspad jugoslavije. taj isti koji ce konacno da dovede i do raspada srbije
  • joks

    25.06.2011 19:18
    ni mi nećemo žaliti
    Pa svako normalan beži od ovih ludaka. Miletić se verovatno okreće u grobu kada zna sa kime je Vojvodina završila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.