Stanovnici Novog Zelanda mogu da se vrate kućama, ali da se drže dalje od plaža

Vlasti Novog Zelanda smanjile su stepen upozorenja za cunami koje je izdato nakon trećeg snažnog potresa s epicentrom nedaleko od Kermadeka, ostrva u Tihom okeanu koji pripadaju ovoj zemlji.
Agencija navodi da je u pojedinim gradovima zavladala panika dok su stotine ljudi pokušavale da dođu do nekih viših mesta zbog upozorenja na cunami. Vlasti su kasnije saopštile da su najveći talasi prošli, a stanovnicima je rečeno da mogu da se vrate kućama, uz upozorenje da se drže podalje od plaža.
 
Vladina agencija za Geološka istraživanja Južne Australije saopštila je da je otprilike 25 potresa jačine 5,0 i više registrovano nakon snažnog zemljotresa u blizini obala ostrva Kermadek.
 
Ranije je novozelandska Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama saopštila da je treći zemljotres koji je pogodio to područje u petak ujutru bio jačine 8,1 stepen, a stanovnici nekih područja primili su hitna upozorenja na svoje telefone s pozivom da odmah napuste svoje domove dok su se oglašavale sirene za opasnost od cunamija.
 
Južnopacifički arhipelazi Nova Kaledonija i Vanuatu takođe su upozoreni da se pripreme za opasne talase.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet