Zabranjena vozila Tesla u vojnim objektima u Kini

Nakon vesti da je kineska vojska zabranila da kompanija "Tesla" radi u njenim objektima, prvi čovek te kompanije Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.
Zabranjena vozila Tesla u vojnim objektima u Kini
Foto: Pixabay
"Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi 'Tesla' koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gde drugde, mi bismo bili zatvoreni", rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.
 
Dobro upućeni izvori su potvrdili Rojtersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila 'Tesla' u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima. Mask je pozvao na veće međusobno poverenje između SAD i Kine tokom video diskusije s jednim kineskim kvantnim fizičarom.
 
Njujorški dnevjnik Vol Strit Džornal i agencija Blumberg potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, zabranila pristup automobilima kompanije "Tesla".
 
Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti sprovele bezbednosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da "Teslini" senzori u automobilima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, preneo je ranije CNBC.
 
Vol Strit Džornal dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi "Tesla" tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste.
 
Takođe, "Tesla" bi mogao da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama. Iz "Tesle" nisu odmah odgovorili, a akcije kompanije na Njujorškoj berzi, pale za oko 1,1 odsto rano jutros pre zvaničnog otvaranja i početka trgovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet