Ko je bio nastradali milijarder Petr Kelner?

Najbogatiji Čeh, Petr Kelner, poginuo je na Aljasci u padu helikoptera. Bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrednog 35 milijardi dolara.
Kako piše N1, češki biznismen Petr Kelner rođen je 1964. godine u malom mestu Česka Lipa, a srednju ekonomsku školu završio je u Liberecu. Diplomirao je 1986. godine na Ekonomskom fakultetu u Pragu, a zatim se pridružio spoljnotrgovinskom preduzeću, koje se bavilo prodajom fotokopir aparata i kancelarijskim materijalom. 
 
Otac je četvoro dece, a sa suprugom Renatom vodio je i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja stipendira talentovane studente koji nisu u prilici da sami finansiraju svoje studije.
 
Najbogatiji Čeh i 68. najbogatiji čovek na svetu bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrednog 35 milijardi dolara. Prošle jeseni magazin Forbs je Kelnera proglasio najbogatijim Čehom na svojoj listi, sa imovinom vrednom oko 19 milijardi dolara.
 
Kelner je počeo biznis karijeru 1990. posle pada Berlinskog zida. Osnovao je PPF, koji je tada otkupljivao vaučerske knjižice u privatizaciji tokom perioda koji mnogi ekonomisti u Češkoj nazivaju "Divljim istokom". Mahom Česi nisu razumeli šta donose akcije koje su im tada podeljene u privatizaciji, ali je Petr Kelner to dobro shvatio. 
 
Deset godina kasnije, preuzeo je Češku poštu u transakciji, u kojoj je, prema pisanju medija, imao podršku česke vlade i prijatelja premijera Vaclava Klausa.
 
Kelner je izgradio imperiju telekomunikacionih kompanija i medijskih kuća širom srednje i istočne Evrope. Koristeći iskustvo iz Češke u razvoju mobilne mreže O2, proširio je poslovanje na područje "od Baltika do Crnog mora", a jedan od ključnih koraka bilo je preuzimanje Telenorovih mreža u istočnoj Evropi 2018, kada je PPF preuzeo i kompaniju Telenor d.o.o. u Srbiji.
 
Kelner je bio jedan od prvih investitora u oblasti telekomunikacija, koji je shvatio da je u poslovanju neophodno ulaganje u medijske sadržaje, u kupovinu i izgradnju televizija i produkcijskih kuća. Šireći poslovanje, PPF grupa je 2020. kompletirala kupovinu medija koji su pripadali CME grupi u Češkoj, Sloveniji, Rumuniji i još nekim državama srednje i istočne Evrope.
 
Kelner je bio i jedan vodećih ulagača u bankarstvu u Češkoj, ali je pravi "bum" na tom polju napravio u Kini. Smatra se da je njegov "Home credit" naučio Kineze i Čehe da kupuju na rate, odnosno na odloženo.
 
Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, među kojima su Rusija, SAD, Kina, Indija, Vijetnam, Indonezija, kao i region centralne i istočne Evrope.
 
Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije, piše BBC na srpskom.
 
Kelner je u nekoliko zemanja bio optuživan da preko kompanija koje kontroliše "učestvuje u gušenju slobode medija", između ostalog i u Srbiji nedavno. Kelner je preuzeo CME, vlasnika češke privatne televizije Nova, kao i više od 30 televizijskih stanica sa više od 45 miliona gledalaca u istočnoj Evropi.
 
Kelner je i u Sloveniji bio označen kao neko ko guši slobodu medija kada je preuzeo najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom Pop TV, koju premijer Janez Janša naziva najjačom opozicionom strankom.
 
U Sloveniji su novinarska udruženja optužila Kelnera za zaveru sa Janšom protiv novinara Pop TV, najvećeg kritičara slovenačkog premijera.
 
BBC piše i da je nedavno Junajted Medija Grupa (United Media Group), pod čijim okriljima posluju Televizija N1 i Nova, optužila Telenor u Srbiji da saradnjom sa najvećim telekomunikacionim operatorom Telekomom Srbija, pokušava da "smanji udeo kompanije SBB i uguši medije koji nisu pod kontrolom vlasti u Srbiji".
 
Takve optužbe Kelnerova grupa označila je kao klevete. Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv odgovornih u Televiziji N1 i Adrije njuz doo iz Beograda, zbog negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora.
  • dijasporac

    29.03.2021 16:54
    1997 je doslo do reorganizacije PTT Srbije i izdvojen je Telekom jer je u to vreme i pocelo uvodjenje mobilne telefonije u poslovanje Telekoma.

    Mobilni sistem Brace Karic je nastao takodje na otimacini Karica tudje kompanije, bivseg Belpagetta. 1995 ga je Karic oteo od tadasnjeg vl;asnika i osnivaca Markovica. Belpagett je bio poznat po usluzi pejdzinga ali je u Beogradu otpoceo sa izgradnjom tornjeva za mobilnu mrezu jos 1994 pa su neki tehnogeekovi koji su ziveli u Beogradu imali prve mobilne telefone jos krajem 1994. Ja sam isao kod mog kolege sa studija 1995 da isprobam to cudo tehnike i bio sam odusevljen za danasnje prilike ogromnim u vidu cigle sony-ericssonom. 1996-97 su Karici naplacivali broj i sim karticu celih 10 hiljada DEM pa su im korisnici bili ili iz krimi sveta ili iz "biznismeni" iz trange-frange firmi. '-97-me su mnogi znatizeljnici za novim tehnologijama uzimali broj od crnogorskog Promontea za 300-400 DEM (naspram hiljada DEM za Karicev broj) u zgradi bivseg CK na NBGD (danasnje Usce). Karici su oduvek bili gulikoze tog nesrecnog naroda.
  • /

    29.03.2021 16:36
    /
    @dragan
    pa i karic je bukvalno preoteo bell pagete od prethodnog vlasnika pa je posle nastao 063.

    brzo se zaboravlja u srbiji
  • Sima

    29.03.2021 15:26
    Tragedija
    Ulagao je u telekomunikacije i postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Ovi nasi strucnjaci ulazu u infrastrukturu koju stranci grade i zaradjuju a telekomunikacije nam devastaraju. Koje tu lud a ko pametan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet