Nemačka se izvinila i priznala da je počinila genocid

Nemačka se danas izvinila i prvi put zvanično priznala da je pre više od 100 godina učestvovala u Namibiji u genocidu čije su žrtve bili pripadnici plemena Herero i Nama.
Nemačka se izvinila i priznala da je počinila genocid
Foto: Pixabay
Od 1904. do 1908. godine nemački vojnici su, zbog pobune protiv kolonista koji su prisvajali zemlju, ubili oko 65.000 pripadnika plemena Herero i 10.000 ljudi iz plemena Nama, što su istoričari i Ujedinjene nacije proglasili za prvi genocid u 20. veku
 
Nemačka je priznala "moralnu odgovornost" za ubistva, ali je izbegavala zvanično izvinjenje, zbog zahteva za odštetom, navodi Rojters.
 
Šef nemačke diplomatije Hejko Mas je, posle pregovora sa Namibijom koji su trajali duže od pet godina, saopštio: "Sada ćemo zvanično te događaje nazivati onim što jesu iz današnje perspektive - genocidom. U svetlu istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, zatražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava".   
 
Mas je naveo da je Nemačka pristala da sa 1,1 milijardi evra finansira razvojne projekte od kojih će direktne koristi imati zajednice pogođene genocidom.
 
Mediji u Namibiji tvrde da su projketi vezani za infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje tokom naredne tri decenije.
 
Nemačka je, posle Velike Britanije i Francuske, bila treća kolonijalna sila na svetu, ali je sve kolonije izgubila posle Prvog svetskog rata.
  • Piško

    28.05.2021 17:36
    ...
    Na Balkanu je svaki rat genocid, budući da naš civilizacijski uzrast još uvek ne prepoznaje konflikt na bazi interesa.
  • Vilenjak

    28.05.2021 17:23
    Civilizovano
    Tako to rade civilizovane zemlje! Izvinjavaju se posle 100-300 godina. Uradiš šta si naumio, izvučeš korist a posle još ispadneš plemenit - kao da ti praštaš nekome što si mu naneo zlo. Od drugih, naravno, tražiš da odmah priznaju krivicu i snose posledice.
  • @Ogi

    28.05.2021 14:33
    I mi smo pocinili genocid kao i Hrvati. Zadovoljan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet