Austrijski virusolog: Život kao pre pandemije neće više biti moguć

Austrijski virusolog Kristof Štajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije virusa korona neće više biti moguć.
Austrijski virusolog: Život kao pre pandemije neće više biti moguć
Foto: Pixabay
Štajninger je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.
 
"Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izlečeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati", naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.
 
On polazi od toga da će stanovništvo morati da se navikne na nove mere, da vodi život koji umnogome podseća na raniji život.
 
"Samo vakcinom nećemo moći da držimo pod kontrolom pandemiju", upozorava Štajninger.
 
Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada svega deset odsto stanovništva potpuno imunizovano.
 
"Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama", rekao je Štajninger.
 
Za održivu borbu protiv pandemije smatra, potrebni su i "drugi stubovi", i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.
 
On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega tamo gde nije moguće držati distancu i gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli ili javni prevoz.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet