EU: Teroristički sadržaj na Internetu mora da se ukloni za sat vremena

U EU od danas su na snazi nova pravila o suzbijanju širenja terorističkog sadržaja na internetu koja podrazumevaju da će platforme morati da uklone teroristički sadržaj u roku od jednog sata.
EU: Teroristički sadržaj na Internetu mora da se ukloni za sat vremena
Foto: Pixabay
Internet platformama i zemljama članicama dato je godinu dana da se prilagode novim merama koje bi trebalo da pomognu u suzbijanju širenja ekstremističkih ideologija putem interneta, ali i uključe jače zaštitne mere kada je reč o punom poštovanju slobode izražavanja i informisanja.
 
"Momentalno uklanjanje terorističkog sadržaja od ključne je važnosti da se spreči da teroristi koriste internet za regrutovanje i podsticanje napada kao i za veličanje svojih zločina. Jednako je važno zaštititi žrtve i njihove porodice od suočavanja sa zločinom po drugi put i to na internetu. Uredba postavlja jasna pravila i odgovornosti za države članice i za mrežne platforme, štiteći slobodu govora tamo gde je to opravdano", kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.
 
Novim pravilima uspostavlja se i obaveza internet platformi i nacionalnih vlasti da podnose izveštaje o količini uklonjenog terorističkog sadržaja, merama koje se koriste za identifikaciju i uklanjanje sadržaja, rezultatima žalbi kao i broju i vrsti izrečenih kazni.
 
Države članice moći će da sankcionišu nepoštovanje zakona i da odluče o visini kazne koja će biti srazmerna prirodi prekršaja, ali i veličini platforme koja je u pitanju.
  • /

    07.06.2021 22:37
    /
    sta se podraumeva po teroristicki sadrzaj?
    ima puno srpskih desnicarskih sadrzaja koji svojom fasistickom propagandom miniraju svaki pokusaj da se srbija unormali.

    ako na fb postavite pitanje zasto vidite taj sadrzaj odgovore da je to placeni oglas za koji vlasnik misli da treba da ga vidite.

    ne mozete uopste da ga blokirate zato sto je to placen oglas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet