Netanjahuova era okončana, Benet novi premijer Izraela

Izraelski parlament, Kneset, izglasao je danas poverenje novoj Vladi Izraela na čijem će čelu biti Naftali Benet.
Time je okončana vladavina Benjamina Netanjahua koji je bio premijer najduže u istoriji zemlje, uzastopno 12 godina, a ukupno 15.
 
Za takozvanu vladu promene glasalo je 60 od 120 poslanika, a 59 je bilo protiv. Jedan poslanik iz partije izraelskih Arapa koja je u vladajućoj koaliciji uzdržao se od glasanja.
 
Benet koji će biti prvi premijer u rotacionoj vladi bio je saradnik Netanjahua, a sada je njegov oštar protivnik. On predvodi desničarsku partiju Jamina (Desno) i predsedavaće krhkom šarolikom koalicijom od osam partija, koje se duboko ideološki razlikuju.
 
Benet predvodi malu stranku ultranacionalista, a Vlada je sastavljena od desničarskih, levičarskih i partija centra, te jedne arapske stranke. To je prva partija izraelskih Arapa, koji čine 20 odsto stanovnika Izraela, u Vladi te zemlje.
 
Posle dve godine Beneta će na funkciji premijera zameniti Jair Lapid, bivši vođa opozicije, lider partije Ješ atid. Lapid koji je bio mandatar za sastav nove vlade biće sada šef diplomatije Izraela.
 
 
Netanjahu će ostati na čelu Likuda i biće novi lider opozicije.
 
Današnjim glasanjem okončane su dve godine političke paralize tokom kojih su održane četiri runde izbora bez jasnog pobednika.
 
Ubrzo posle objave rezultata glasanja Izraelci su počeli da slave na ulicama Tel Aviva i Jerusalima, gde su protestovali godinu dana protiv Netanjahua.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet