Protest u Mađarskoj zbog novog zakona protiv LGBT zajednice, EU zabrinuta

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se juče Budimpešti zahtevajući od predsednika Mađarske da poništi nedavno izglasan zakon koji stigmatizuje LGBT populaciju i ograničava njihova prava.
Iako se očekuje da će predsednik Janoš Ader potpisati zakon, nezadovoljni građani su se okupili ispred njegove rezidencije da traže da poništi taj akt koji je predložila vladajuća stranka Fides kao instrument u borbi protiv pedofilije, prenosi AP.
 
Aktivisti ukazuju da zakon sadrži i amandmane koji zabranjuju pokazivanje ili promociju homoseksualnosti ili promenu pola među maloletnicima.
 
U nastojanju da ga odvrate od potpisivanja zakona, demonstranti su ubacivali u kutiju rukom pisane ili odštampane poruke za predsednika Adera. U porukama su lične priče o podršci, prihvatanju, korisnom obrazovanju i iskustvima koje su stekli pripadnici LGBT populacije.
 
Organizatori protesta upozoravaju da bi s novim zakonom postalo zabranjeno prikazivanje homoseksualnosti u školskim programima seksualnog obrazovanja, u filmovima, reklamama i drugim medijskim formama namenjenim maloletnicima.
 
David Vig, direktor organizacije Amnesti International u Mađarskoj koja je sufinansirala demonstracije, ocenio je da ovaj zakon dodatno marginalizuje mađarsku LGBT zajednicu.
 
"Ono što ovaj zakon i diskurs čine jeste mešanje zločina nad decom sa sporazumnom ljubavlju odraslih", ukazao je David Vig.
 
Vlada premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana, ukazuje da je zakon, koji uključuje uvođenje registra osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila deca.
 
EU zabrinuta zbog novog zakona
 
Evropska unija procenjuje da li novi mađrski zakon kojim se zabranjuje "pokazivanje i promocija homoseksualnosti" mlađima od 18 godina krši zakonodavstvo bloka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
"Veoma smo zabrinuti zbog novog zakona u Mađarskoj i proveravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Verujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je skriva od naše dece. Niko ne sme biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije", poručila je predsednica Evropske komisije na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.
  • Segedinac

    17.06.2021 23:04
    Propaganda
    Ovaj zakon zabranjuje LGBT-propagandu koja vec kuca na vrata u osnovnim skolama pa cak i u vrticima. Kao otac ne zelim da mi deca u vrticu slusaju LGBT-propagandu u bajkama. Ja zivim u Segedinu. Nema ovde nikakve diktature. Madjarska je slobodna zemlja. Ovde nema "No Go Zona" kao na "demokratskom Zapadu".
  • Marko

    17.06.2021 15:00
    Čist populizam i manipulisanje zatucanim plebsom, pucanje na emocije i iskrivljavanje (naravno da se svako normalan protivi pedofiliji). Homoseksualnost i pedofilija nikako nisu ista stvar. Rasplamsavanje straha. Uplašiš narod onda im kao ponudiš rešenje i ti si im bog.
  • Nemac

    17.06.2021 13:59
    Ljubav
    Meni ne smeta, svako da radi sta zeli jer svi mi trebamo da imamo prava na isto. Moje je licno hocu li to gledati ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet