Papa predložio da Robert Šuman bude proglašen za sveca

Papa Franja predložio je jednog od osnivača moderne Evrope Roberta Šumana za sveca.
U saopštenju iz Vatikana navodi se da je papa odobrio dekret kojim priznaje herojska dela Šumana, koji je umro 1963. godine.
 
Ovo priznanje je jedno od ranih faza u dugom procesu koji vodi do kanonizacije.
 
Šumanov rad bio je ključan u osnivanju današnjih institucija u Evropi, poput EU.
 
Šuman je bio francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO.
 
Tokom 1950. godine predložen je Šumanov plan za ugalj i čelik koji je prerastao u Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, a potom i u EU 1993. godine.
  • Dokon pop

    20.06.2021 14:47
    i jariće krsti
    Imam viška vremena, pa da se oglasim umesto dežurnih kritičara religije (pod kojom podrazumevaju samo SPC). Gde su komentari "religija=zlo", nešto o popovima, mraku, srednjem veku u Srbiji i Evropi u kojoj vlada nauka... Živnite malo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.