Preminuo bivši filipinski predsednik Beninjo Akino

Bivši filipinski predsednik Beninjo Akino preminuo je u 61. godini u bolnici u Manili.
Beninjo Akino, jedini sin dve najcenjenije ličnosti filipinske demokratije - Korason Akino i Beninja Akino, umro je u bolnici u Manili.
 
"Sa dubokom tugom mogu da potvrdim da je preminuo bivši predsednik Filipina Beninjo Akino. Bila mi je čast što sam mu služio. Nedostajaće mi", naveo je sudija Vrhovnog suda Marvik Leonen, kojeg je na to mesto 2012. imenovao Akino.
 
Uzrok njegove smrti nije odmah saopšten, ali se zna da je u četvrtak hospitalizovan.
 
U narodu poznat kao "Noinoi", Beninjo Akino bio je 15. predsednik Filipina, od 2010. do 2016. godine, nakon što je njegova majka Korason Akino umrla 2009. godine.
 
Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata, počev od 2010. godine, ekonomski rast na Filipinima je iznosio u proseku šest odsto godišnje, što je najviše od 1970-ih. 
 
Ime je dobio po ocu, senatoru koji je ubijen 1983. godine na međunarodnom aerodromu u Manili. Ubistvo je izazvalo ustanak koji je srušio diktaturu Ferdinanda Markosa tri godine kasnije.
 
Akino je ranjen tokom pokušaja vojnog puča 1987. godine za vreme predsednikovanja svoje majke, trojica njegovih telohranitelja tada su ubijena, a na njega je pucano pet puta i živeo je sa komadom gelera u vratu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet