Češki predsednik: Transrodne osobe su odvratne

Češki predsednik Miloš Zeman je u intervjuu u nedelju, osvrnuvši se na nedavno usvojen mađarski zakon kojim se u školama zabranjuju sadržaji LGBT tematike, rekao da transrodne osobe smatra odvratnim.
Zeman je u CNN-ovoj emisiji komentarisao novi homofobni mađarski zakon i pritom izjavio da on lično transrodne osobe smatra "odvratnim".
 
"Ako se podvrgneš promeni pola, to u suštini znači da si nad sobom počinio zločin samopovređivanja. Svaka operacija je rizična i za mene su te transrodne osobe odvratne", rekao je Zeman.
 
Kontroverzni mađarski zakon zabranjuje sadržaje LGBT tematike u školama čime, ističu kritičari zakona, dodatno stigmatizuje i diskriminiše pripadnike LGBT zajednice.
 
Zakon je donet ranije ovog meseca i već je uveliko kritikovan i u Mađarskoj, od strane oponenata premijera Viktora Orbana, ali i od strane brojnih evropskih i svetskih političara, nevladinih organizacija i drugih grupa i pojedinaca.
 
Više od polovine država članica takođe je osudilo Orbanov zakon, ali Češka nije među njima. Češki predsednik rekao je da takva osuda predstavlja mešanje u unutrašnju politiku zemlje.
 
Iako predsednik u Češkoj ima ograničena izvršna ovlašćenja, Zeman, kao i njegovi prethodnici, ima snažan uticaj na javnost.
  • /

    28.06.2021 22:26
    /
    @@Vule
    ma kakav predstavnik ceskog naroda. sprdaju se sa zemanom.
    on je ceski toma nikolic, bukvalno. verovatno ce i njega poslati u rusiju posto je njihov covek i nima naklonjen.
    nema nikakav uticaj na vlast
  • Nemanja

    28.06.2021 15:22
    @Milos

    To se zove odbrana ideja na kojima je zasnovana EU. Ko ih ne prihvata - bilo da je to Poljska, Češka, Mađarska, Hrvatska - ne mora, ali onda paljba iz unije.
  • Trt

    28.06.2021 15:20
    @Лиманац

    Možeš ti da budeš zaostali primitivac kojem je svašta "odvratno", to je tvoje pravo - samo nema onda čuđenja što te tretiramo kao zaostalog primitivca, važi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.