"Rat" između Italije i Hrvatske oko imena vina

Rat između proizvođača italijanskog "Proseka" i hrvatskog "Prošeka" ponovo se rasplamsava, te Italija od Zagreba traži odustajanje od imena.
Rim je, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", oštro protestovao protiv postupka koji je hrvatska pokrenula u Briselu za priznanjem imena dalmatinskog slatkog vina "Prošek".
 
Hrvatska je već nakon prijema u EU 2013. zatražila priznanje pojma "Prošek", što je u Briselu odbijeno zbog sličnosti sa "Prosekom".
 
Sada Hrvatska pokušava ponovo da izdejstvuje priznanje "Prošeka", te je time izazvala oštru kritiku Italije.
 
"Ne možemo dozvoliti da zaštićeno ime 'Proseko' bude predmet imitacije, posebno u EU", rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Paolo de Kastro.
 
On je evropskom komesaru za poljoprivredu Janušu Vojčihovskom uputio pismo u kojem protestuje i zahteva za obustavu postupka.
 
Iako dva vina imaju potpuno drugačiji ukus italijanske vlasti vide opasnost mešanja zbog sličnosti imena.
 
"Uredba EU o zajedničkoj organizaciji poljoprivrednih tržišta utvrđuje da zaštićeni nazivi porekla moraju biti zaštićeni. Ime 'Prošek' sporan sa tom uredbom", ukazao je De Kastro.
 
Italija je ime "Proseko" zaštitila na evropskom tržištu pre mnogo godina, te vina sa istim ili sličnim imenom ne mogu biti prodavana u EU, ako ne potiču iz regiona Venecije.
 
Hrvatska inicijativa, ističe se u pismu Udruženja poljoprivrednika Italije, predstavlja napad na naš "Proseko", koji je vino koje se najviše izvozi u svetu, ali i koje je najviše kopirano.
 
Inače italijanski "Proseko" je poreklom iz mesta "Proseko" kod Trsta, koje se na slovenačkom zove Prosek.
 
Rat oko "Proseka" i "Prošeka" podseća na spor u EU oko kobasice "Krajnske kobasice" i "Keze krajner" između Slovenije i Austrije, kao i spor oko vina po imenu "Tokai" između Italije i Mađarske.

Teme

vino

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.