Hrvatska: Niko ko je vakcinisan nije umro od kovida

U Hrvatskoj nijedna osoba koja je vakcinisana nije umrla od posledica zaraze koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Hrvatska: Niko ko je vakcinisan nije umro od kovida
Foto: 021.rs
Analiza je napravljena na osnovu podataka o svim osobama koje su se vakcinisale do 10. maja, njih ukupno 882.120, čiji je status proveren tri nedelje kasnije, odnosno 1. juna, piše zagrebački Jutarnji list
 
Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazile su se 8.423, što je nešto manje od jedan odsto ukupno vakcinisanih. Nakon potpune vakcinacije, odnosno primljene obe doze, obolelo je 1.146 osoba, prenosi agencija Hina.
 
Od osoba koje su primile dve doze vakcine, hospitalizovano je 149, odnosno 13 odsto od broja onih koji su oboleli uprkos vakcinaciji, a od onih koji su primili jednu dozu, a ipak se zarazili, na bolničko lečenje je upućeno oko devet odsto.
 
Nijedna osoba nije umrla, što nedvosmisleno upućuje na to da je vakcinacija najsigurnija zaštita, piše Jutarnji list.
 
Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, izjavio je da je bilo očekivano da će se manji deo vakcinisanih gradjana razboleti, što je slučaj sa svim vakcinama, ali da je ključno da vakcina štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne nege.
 
"Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da vakcina nije dovoljna istražena. Da je kovid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebala vakcina, ja se prvi ne bih vakcinisao da je to bio nivo ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest", rekao je Venus za Jutarnji list.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.