Haiti: Uhapšen osumnjičeni za organizaciju ubistva predsednika Moiza

Haićanska policija saopštila je da je uhapsila jednog od osumnjičenih za organizaciju ubistva predsednika Žovela Moiza.
Haiti: Uhapšen osumnjičeni za organizaciju ubistva predsednika Moiza
Foto: Youtube (France 24, Screenshot)
Uhapšen je Haićanin koga vlasti sumnjiče da je angažovao plaćenika da izvedu atentat i da je imao nameru da zameni Moiza na mestu šefa države, prenosi Tanjug.
 
Predsednik Moiz ubijen je u sredu u domu u glavnom gradu Port-o-Prensu, a vlasti navode da je u atentatu učestvovalo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, podseća Rojters.
 
Direktor policije Leon Šarl izjavio je na konferenciji za novinare da je uhapšen Kristijan Emanuel Sanon (63), koji je došao na Haiti privatnim avionom početkom juna, u pratnji unajmljenog obezbeđenja, i želeo je da postane predsednik. Direktor nije ulazio detaljno u Sanonove motive, osim što je rekao da su politički motivisani, dodavši da ga je jedan od ranije uhapšenih za učešće u atentatu kontaktirao nakon privođena.
 
"Cilj napadača je prvobitno bio da se osigura bezbednost Emanuela Sanona, ali je kasnije misija promenjena, pa su jednom od neposrednih izvršilaca pokazali nalog za hapšenje predsednika Republike", dodao je Šarl.
 
Javni podaci pokazuju da je muškarac koji se zove i preziva isto kao Sanon radio kao doktor na Floridi, ali nije još jasno da li je reč o istom čoveku.
 
Takođe, nije jasno zašto bi Sanon želeo da sruši Moiza, čije je ubistvo poslednje u nizu problema u toj zemlji, koja je već zatražila međunarodnu pomoć, dodaje Rojters.
 
Vašington je odbio zahtev Haitija da im pošalju trupe, iako je visoki američki zvaničnik rekao u nedelju da će poslati tehnički tim da proceni situaciju.
 
Prethodno, policija je uhapsila 18 Kolumbijaca i tri Amerikanaca haićanskog porekla. Pet Kolumbijaca je u bekstvu, a trojica su ubijena, rekao je on. Osumnjičeni za učešće u atentatu su rekli istražiteljima da im je rečeno da treba da uhapse predsednika, a ne da ga ubiju, preneo je "Majami Herald" izjavu osobe osobe koja je upoznata sa istragom.
 
Izvor blizak istrazi je izjavio da su dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, Džejms Soladžes i Džozef Vinsent, rekli istražiteljima da su radili kao prevodioci kolumbijskoj komandnoj jedinici koja je imala nalog za hapšenje, ali kada su stigli, pronašli su predsednika mrtvog.

Teme

Haiti
  • .

    12.07.2021 08:48
    Najsiromašnija, najneuređenija zemlja Zapadne hemisfere, gora od većine zemalja u Africi pa za svega par dana rasvetli i uhapsi odgovorne.

    A Srbija... još se ne zna politička pozadina ubistva raznih novinara, Ćuruvije, premijera Đinđića...

    Gori smo od najgorih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet