Kovaksu 110 miliona doza vakcina protiv kovida

Kovaks će odmah dobiti 110 miliona doza vakcina od kineskih kompanija Sinovak i Sinofarm kako bi se međunarodni sistem za podelu vakcina izborio sa nestašicom usled novog talasa pandemije.
Kovaksu 110 miliona doza vakcina protiv kovida
Foto: Pixabay
Ovo je danas saopštio Savez za vakcine (Gavi).
 
Sporazum sa kineskim farmaceutskim grupama uključuje i opcije za kupovinu dodatnih doza u narednim mesecima, navodi se u saopštenju.
 
"Zahvaljujući ovom sporazumu i nakon što su ove vakcine već dobile hitnu saglasnost SZO, možemo odmah početi da ih isporučujemo zemljama", rekao je Set Berkli koji je na čelu Saveza za vakcine.
 
Sistem Kovaks, koji je trebalo da garantuje jednak pristup bogatih i siromašnih zemalja vakcinama protiv kovid, do danas je podelio više od 102 miliona doza vakcina u 135 zemalja, ali je to mnogo manje od planiranog.
 
Dok EU i SAD žele da vakcinišu većinu stanovništva, uključujući decu od 12 godina, afrički kontinent je uspeo da vakciniše jedva jedan odsto stanovnika.
 
Oko 170 miliona doza Sinofarma potencijalno bi moglo da se obezbedi do kraja prve polovine 2021. godine, u zavisnosti od potreba. U slučaju Sinovaka, ukupan broj kupljenih doza mogao bi da dostigne 380 miliona do kraja juna 2022. godine.
 
Te vakcine će biti dostupne i učesnicima Kovaksa koje plaćaju vakcine, kao i zemljama koje će dobiti vakcine kao donaciju.
 
Kovaks planira da distribuira dve milijarde doza do početka 2022. godine, uključujući 1,8 milijardi za 92 najsiromašnije zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet