Izrael ponovo uvodi propusnice za vakcinisane zbog rasta broja novoraženih

Izraelski takozvani korona virus kabinet, zadužen za borbu protiv širenja zaraze, predložio je da se ponovo uvedu propusnice za događaje kojima prisustvuje više od 100 ljudi.
Izrael ponovo uvodi propusnice za vakcinisane zbog rasta broja novoraženih
Foto: Pixabay
Ta mera je predložena zbog porasta broja novozaraženih, ali će stupiti na snagu u četvrtak naredne nedelje pod uslovom da je odobri Vlada Izraela.
 
Zelena propusnica uvedena je protekle zime da bi se, između ostalog, stanovništvo podstaklo da primi vakcinu, ali je početkom juna ukinuta posle uspešne kampanje imunizacije zahvaljujući kojoj je drastično smanjen broj zaraženih i obolelih od kovida-19 u bolnicama.
 
U Izraelu se međutim proteklih nedelja beleži dnevno i preko 1.000 novih slučajeva zaraze, deset puta više nego pre mesec dana. Broj hospitalizovanih pacijenata u ozbiljnom stanju je i dalje je mali, 72, u zemlji sa 9,2 miliona stanovnika, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja.
 
Na osnovu plana korona virus kabineta samo potpuno vakcinisani i oni koji su se oporavili od kovida-19 te oni koji pokažu negativan PCR test, će moći da idu na događaje u zatvorenom i otvorenom prostoru sa više od 100 ljudi.
 
Propusnica će dakle biti potrebna za sportske i kulturne događaje, teretane, restorane konferencije turistička mesta, sinagoge, crkve i džamije. Uz to je predloženo da se Velika Britanija, Turska, Gruzija i Kipar dodaju na listu takozvanih crvenih zemalja što znači da je u njima rizik od zaraze visok i da se Izraelcima zabrani da u njih putuju.
 
Svi nevakcinisani putnici koji stižu u Izrael moraće da budu u samoizolaciji sedam dana.
 
Izrael je jedna od prvih zemalja koja je započela veliku kampanju vakcinacije sredinom decembra prošle godine na osnovu dogovora sa farmaceutskim gigantom Fajzerom koji joj je brzo isporučio milione doza u zamenu za podatke o efektima vakcine razvijene zajedno sa kompanijom Biontek.
 
U Izrael je u sredu zabeležno 1.336 slučajeva zaraze, a stopa pozitivnosti testova je bila 1,74 odsto. Među zaraženima je 52 odsto potpuno vakcinisanih i 38 procenata 18-godišnjaka i mlađih, preneli su izraelski mediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.