Vakcinu Astrazeneke proizvedenu u Indiji ne priznaju neke zemlje EU

Vakcina Astrazeneka proizvedena u Indiji, kojom su vakcinisani i građani u Srbiji, nije priznata u nekoliko zemalja Evropske unije.
Vakcinu Astrazeneke proizvedenu u Indiji ne priznaju neke zemlje EU
Foto: 021.rs
To znači da oni koji su primili tu vakcinu nisu oslobođeni od obaveznog negativnog testa na kovid-19 ili višednevnog karantina prilikom ulaska u te države.
 
U Ambasadi Nemačke u Srbiji listu Danas je potvrđeno da se putnicima koji dolaze iz Srbije u Nemačku avionom ne priznaje Astrazeneka, ukoliko je u pitanju vakcina koju je proizveo Serum Institut Indije.
 
Ta vakcina nosi naziv "covishield" i nije dobila dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), jer takva dozvola nije ni zatražena.
 
EMA je prethodno dala dozvolu za Astrazeneka vakcinu proizvedenu na teritoriju EU, koja nosi naziv "vaxzevria".
 
I "covishield" i "vaxzevria" su identičnog sastava, ali su proizvedene na različitim lokacijama.
 
Informacije sa zvaničnih sajtova pojedinih evropskih država pokazuju da postoji još nekoliko njih koje ne predviđaju povlastice pri putovanju za vakcinisane ovom vakcinom.
 
Na primer, na zvaničnom sajtu Kipra, među vakcinama koje ta država priznaje se ne spominje Astrazeneka "covieshield", već samo "vaxzervia".
 
I Danska priznaje samo vakcine koje je odobrila EMA, a isto je i sa Litvanijom, ali i Maltom, koja inače priznaje srpski zeleni sertifikat sa QR kodom.
 
Svaka država EU samostalno odlučuje o uslovima za ulazak na svoju teritoriju i svaka propisuje koje vakcine priznaje.
  • Cox

    25.07.2021 16:34
    Prošao
    Ušao u Nemačku i Francusku bez testa sa prvom dozom Indijca, druga doza Južna Koreja. Verovatno zavisi i od službenika na aerodromu.
  • Pera

    24.07.2021 22:05
    Bioscience
    A ako je prva doza Covishield, a druga ne piše dodatni naziv ali je proizvođač Bioscience?
  • Lanmi

    24.07.2021 21:40
    Astrazenekovan
    Hvala na informaciji, ali, svakako ne putujem van Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.