Izrael će prvi u svetu ponuditi buster doze vakcina starijima od 60 godina

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je danas da će ta zemlja ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 građanima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani.
Izrael će prvi u svetu ponuditi buster doze vakcina starijima od 60 godina
Foto: 021.rs
Izrael će tako postati prva zemlja u svetu koja masovno nudi buster dozu vakcine Fajzer/Biontek. 
 
"Realnost dokazuje da su vakcine bezbedne. Realnost takođe dokazuje da vakcine štite od teške bolesti i smrti. I poput vakcine protiv gripa koja bi trebalo da se obnovi s vremena na vreme, isto je u ovom slučaju", rekao je Benet u obraćanju naciji prenošenom preko televizije. 
 
Odluka o trećoj dozi doneta je u vreme porasta broja inficiranih i pokazatelja da efikasnost vakcine vremenom slabi. Benet je najavio da će novi predsednik izraela Isak Hercog prvi primiti treću vakcinu sutra, a ostali stanovnici od nedelje, te da će odmah posle konferencije za novinare pozvati svoju majku da je ohrabri da i ona to učini. 
 
Ni SAD ni EU nisu odobrile treće doze vakcine i nije još uvek dokazano da li ona pomaže i ako pomaže kome je potrebna i kada. Ranije su davane treće doze ruske i kineske vakcine u nekim zemljama, navodi Asošiejted pres. 
 
Izrael je od početka ove godine vodio jednu od najagresivnijih i najuspešnijih kampanja vakcinacije. Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je primilo dve doze Fajzer/Biontek vakcine i 80 odsto populacije starije od 40 godina je vakcinisano. 
 
Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju pre drugih zemalja, ali sada beleži nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i među vakcinisanima. Ljudi stariji od 60 godina koji su imunizovani pre više od pet meseci moći će da prime treću vakcinu.
  • Draga.

    30.07.2021 03:50
    R faktor.
    R faktor nam pokazuje da li se epidemija povlači ili nas jače napada u Izrealu je R faktor 1,55 što znači da se epidemija pojačava a imaju 65% poptuno vakcinisanih građana.

    U Srbiji je R faktor 1.34 što znači da se blago pojača epidemija,ako dođe R faktor na 2,05 onda imamo pravu eksploziju zaraze imali smo je u martu 2020godine R je bio u pravo 2,05,ispod 1 je da se epidemija povlači,za sada kod nas se još ne povlači ni u Izrealu zbog delta soja.


    Dok u UK epidemija se po broju R faktora vidi povlači imaju 0,85.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.