Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore podneo ostavku

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić otkazao je danas Ugovor o radu na mestu prvog čoveka Nacionalnog javnog servisa.
Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore podneo ostavku
Foto: Pixabay
Šundić za par dana puni 66 godina i po zakonu odlazi u penziju. Zbog toga je odložen izbor novog direktora javnog servisa za 9. avgust.
 
Šundić je naveo da odlazi s ponosom nakon tri godine provedene na čelu najvažnije medijske kuće u državi.
 
"Moj tim i ja, kao i svi profesionalci u Nacionalnom javnom servisu, proteklih godina, trpeli smo napade i pritiske sa svih strana. Hvaljeni i osporavani, kudjeni i nagradjivani trudili smo se da u svim situacijama ostanemo isti, dosledni sebi i principima slobodnog i nepristrasnog novinarstva i objektivnog informisanja. Da smo uspeli dokazuju rejting RTCG i rekordna gledanost i slušanost", naveo je on.
 
Izbor novog generalnog direktora prate brojne kontroverze koje se odnose na uslove koje treba da ispuni kandidat.
 
Novi Savet RTCG koji je izabran u junu formirao je Komisiju koja je ocenjivala validnost dokumentacije. Komisija, koja je prvi put formirana, sastavljena je od predstavnika Saveta i pravne službe i ocenila je da četiri kandidata ispunjavaju uslove.
 
Sa druge strane, pravna služba RTCG se, medjutim, ogradila i saopštila da trojica kandidata - bivši izvršni direktor Gradjanske alijanse Boris Raonić, bivši zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Dan Nikola Marković i direktor RTV Nikšić Milutin Stijepović ne zadovoljavaju uslove konkursa, odnosno da nemaju potrebno radno iskustvo od deset godina u stepenu tražene stručne spreme, što je predvidjeno Zakonom o radu.
 
Raonić i Marković, prema pisanju medija, imaju najviše šansi da budu izabrani za novog direktora.
 
Evropska unija je saopštila da očekuje da Savet RTCG sprovede proceduru izbora novog generalnog direktora Javnog servisa u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Teme

RTCG

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet