Ukidaju se subvencije za kupovinu električnih automobila, budžet potrošen

Ministarstvo ekologije objavilo je da se ukidaju subvencije za kupovinu novih hibridnih vozila i onih na električni pogon.
Ukidaju se subvencije za kupovinu električnih automobila, budžet potrošen
Foto: Pixabay
Kao razlog se navodi da su, iako nije kraj godine, iskorišćena sredstva opredeljen za te subvencije, piše RTS.
 
Sredstva su 2020. iznosila oko milion evra. Ona su se odnosila na motorna vozila, motocikle i skutere. Prodaja je u ovoj godini opala jer je uvoz novih vozila bio usporen zbog pandemije.
 
Uvoznici navode da su prodali 800 vozila sa subvencijama. Kažu da nemaju uvid u kupovinu flota automobila za rent-a-car i taksi.
 
"Imamo usporenu dobavljivost novih vozila zbog zaustavljanja proizvodnje kod određenih proizviođača, tako da sam rast prodaje u nekom procentu ne očekujemo", rekla je sekretarka Udruženja uvoznika Srbije Aleksandra Graovac. 
 
Vlada je na početku godine usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine električnih i hibridnih vozila na osnovu koje država pomaže kupovinu mopeda i lakih tricikala na ovaj pogon sa 250 evra, hibridne automobile sa 2.500 evra, plug-in hibride sa 3.500 evra, a električna vozila sa 5.000 evra.
 
U EU planiraju da do 2030. godine na subvencije potroše oko 40 milijardi evra. Najviše u svemu prednjače skandinavske zemlje koje će od 2030. godine zabraniti kupovinu benzin i dizel automobila.
  • Nesa

    19.08.2021 20:30
    El automobili
    Te el.automobile nikad nebih kupio. Da je na vodonik pa ajde ali ti el.automobili u srbiji nemaju sanse jos dugo. Gde su masovno postavlene punionice? To treba hiljade komada bar svako naseljeno mesto da ima dve tri a gradovi stotine.
  • 9

    18.08.2021 22:41
    1 milion
    koliko se sećam je ta ista vlada poklonila za
    nekog ubicu američkog studenta ili se loše sećam?
  • EvoOvako

    17.08.2021 13:04
    PA nije li
    Pametnije ukinuti namete, nego li uplatiti sredstva?
    Kupac uzme kredit i kupi šta hoće, umesto što skuplja kilograme hartijetine, a kraju UVEK bude FT1P (fali ti jedan papir).
    Uvedu se olakšice za parking, za putarine....
    Sve ovo postoji i treba se samo prepisati. Ali mi volimo komplikovati. Tak'i smo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.