VIDEO: Na Cetinju veliki protest protiv ustoličenja Joanikija

Veliki broj građana okupio se danas na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar.
Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.
 
Oni su poručili da je Joanikije "nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog", da je "nameštenik Crkve Srbije" i najavili "odbranu" Cetinjskog manastira.
 
U poruci okupljenih, koju je pročitao aktivista Predrag Vušurović, navodi se da okupljeni "ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori", ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.
 
"Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore", stoji u proglasu.
 
 
Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio "simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu".
 
"Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u 'Srpski svet'", poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.
 
"Oni se mene odriču, ja njih ne"
 
"Oni se mene odriču, ja njih neću, oni su moja braća", poručio je mitropolit crnogorsko-rimorski Joanikije komentarišići današnja dešavanja na Cetinju.
 
Mitropolit Joanikije je tokom liturgije koju je danas služio u Cetinjskom manastiru pozvao sve na preobraženje.
 
"Evo danas na Cetinju biće, kako kažu, velika grupa onih koji se protive da taj okupator zvani Mitropolit Joanikije Mićović dođe na Cetinje, da se ustoliči. I jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poteraju odavde. Dobro. Znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog poverio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra", rekao je Joanikijie.
 
Ali kako se od toga došlo i ko je tu sve poradio da ti ljudi tako osećaju i misle, to je već druga tema, dodao je on.
 
On je istakao da želi da razgovara sa svima kojima je nešto u vezi njegov službe nejasno.
 
"A to urlikanje i manipulacije, pravo da vam kažem, nije mi to prijatno, ali ako hoće baš neko da urliče i da pravi petljavinu pa neka pravi na svoj obraz. Ja ne mogu da se njih odrečem, oni su se mene odrekli. A ja njih ne mogu. Šta bi bilo da se ja njih odrečem? To bi značilo da ih isključim iz Crkve i predam prokletstvu, a to neću. Ali ih upozoravam, da sami ne navuku prokletstvo na sebe, kao mnogo puta do sada. I toga se bojim, da će to mnogi učiniti izmanipulisani ljudi, pomračeni, zloupotrebljeni. Žao mi je dece i omladine, što se truju mladi ljudi", rekao je Joankije.
 
U besedi je posebno istakao kao netačne i tendenciozne tvrdnje da se crkva zove crkva Srbije.
 
"Ne zove se naša Crkva crkva Srbije, nego Srpska pravoslavna crkva. To je velika manipulacija menjati ime, a kad se menja ime onda se tu neko lukavstvo sprema. Kad kažu da mi šalje crkva Srbije hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, i poštujem i jednu i drugu državu", rekao je Joanikije.
 
Vladika je podsetio da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manstiru.
 
"Ovde sam praktično započeo službu. Nisam ja od nekud došao u Crnu Goru da je okupiram, otkud meni to da se prepisuje, otkud meni te mogućnosti da ja bilo koga okupiram? Moje je da okupiram samo ljubav, ali to je ona ljubav koja se ne nameće - to je Hristova ljubav. I ovo govorim samo da ukažem na ono što jeste moja služba, i da jasno razlikujemo što jeste i što nije", rekao je on.
  • Lala

    22.08.2021 17:05
    Sramota
    Ti što protestuju su milove profane duše,koje bi više volele da im dođe bilo ko drugi,a ne Srbi sa kojima su braća od davnina. Šta politika i ispiranje mozga učini od " ljudi",a zarad pljačke tog istog naroda od strane političara i kompanije.
  • Novosadjan

    22.08.2021 16:43
    Pa sta pametni ljudi
  • Ташоли

    22.08.2021 16:34
    Митрополит
    Лепо и право беседи Митрополит Јоаникије. Надам се да га чују и ови заблудели.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet