Navaljni iz zatvora: Teraju nas da gledamo državnu propagandu, bude nas ako zaspimo

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uporedio je ruski zatvor sa kineskim radnim kampom i požalio se da mora da gleda program državne televizije osam sati dnevno.
Navaljni iz zatvora: Teraju nas da gledamo državnu propagandu, bude nas ako zaspimo
Foto: 021.rs
Navaljni, koji je izgradio političku karijeru kritikujući korupciju u Rusiji, služi kaznu u maksimalno obezbeđenom zatvoru u Pokrovu, 100 kilometara istočno od Moskve.
 
U prošlonedeljnom komentaru za Gardijan iz zatvora, Navaljni je pozvao Zapad da preduzme mere protiv korupcije u Rusiji i "slomi" oligarhe.
 
Ove nedelje, Navaljni je za Njujork tajms rekao da je dane teškog rada u sovjetskim gulazima zamenilo ono što naziva "psihološkim nasiljem ispiranja mozga i propagande".
 
"Zamislite nešto poput kineskog radnog logora gde svi marširaju u redu i gde su svuda kamere. Tu je stalna kontrola i kultura cinkarenja", naveo je.
 
Rekao je i da stražari nadziru zatvorenike dok satima gledaju državnu propagandu i ne dozvoljavaju im da čitaju ili pišu i bude onoga ko zaspi.
 
Ipak, prenosi Gardijan, Navaljni je i dalje optimista u vezi režima Vladimira Putina, tvrdeći da će se jednog dana okončati.
 
"Pre ili kasnije ta greška će biti ispravljena i Rusija će krenuti demokratskim, evropskim putem razvoja, jednostavno jer to ljudi žele", rekao je Navaljni u intervjuu za Njujork tajms koji je objavljen u sredu.
 
On je takođe ponovio kritike na račun SAD i evropskih vlada zbog sankcija Rusiji, za koje kaže da nanose više štete ljudima nego onima na vlasti.
 
Navaljni je početkom godine upućen na služenje zatvorske kazne od tri i po godine, jer je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom. Sud je saopštio da će u obzir uzeti vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, pa će on morati da odsluži kaznu od dve godine i osam meseci.
 
Ovog meseca je optužen za nova dela i ako bude proglašen krivim, preti mu tri godine zatvora, što znači da bi iz zatvora izašao posle 2024, odnosno posle predsedničkih izbora u Rusiji.
  • Djuri

    27.08.2021 10:45
    Djura
    Oprostice ti Djura sto te tuko,Al cuti malo i uci od te propagande,8 sati opusteno,nekulucis nego blejis u tv i zalis se na program,sta bi ti CNN da ti puste?Razumem potrebu za demokratijom i resenje korupcije u Rusiji,ali ti pozivas zapad da te postavi na vlast da njihovi oligarsi vrsljaju Rusijom,Beznadezno za posten svet.Ostavi nas te tvoje demokratije usa style.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet