Kabinet izraelskog premijera traži od Netanjahua da vrati skupe poklone

Kabinet premijera Izraela zatražio je od bivšeg predsednika vlade Benjamina Netanjahua da vrati desetine skupih poklona koje je dobio dok je bio na funkciji, a on poriče da ih poseduje.
Kabinet izraelskog premijera traži od Netanjahua da vrati skupe poklone
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zahtev je upućen dok se Netanjahu navodno odmara na privatnom ostrvu na Havajima, čiji je vlasnik milijarder Lari Elison, osnivač kompanije Oracle i Netanjahuov prijatelj, a takođe i svedok u suđenju za korupciju pokrenutom protiv tog bivšeg lidera Izraela.
 
Netanjahua, koji je najduže bio premijer u istoriji jevrejske države, a sada je vođa opozicije, bije glas da je uživao u raskošnom životu često na račun poreskih obveznika, a optužen je da je primao skupe poklone od bogatih pristalica.
 
Netanjahu koga je na funkciji premijera u junu zamenio Naftali Benet poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva "lova na veštice".
 
Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer nema ovlašćenje da daje izjave za medije, potvrdio je da je kabinet premijera tražio od Netanjahua da vrati poklone koje je primio kao premijer.
 
Tiražni izraelski dnevnik Mariv koji je prvi objavio tu vest piše da se od Netanjahua traži da vrati 42 poklona, uključujući one koje je dobio od bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i predsednika Rusije Vladimira Putina.
 
Uobičajeno je da strani lideri daju poklone jedni drugima tokom zvaničnih poseta, ali pokloni koji su skuplji od 90 dolara pripadaju državi Izrael.
 
Netanjahu i njegova supruga Sara nisu vratili te poklone, piše u pismu pravnog savetnika u kabinetu premijera.
 
Netanjahuova porodica je saopštila da su svi pokloni koji se moraju vratiti na osnovu zakona vraćeni, a oni koji su na listi nisu u posedu bivšeg premijera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet