Tri stranke postigle dogovor o formiranju vlade u Maroku

Mandatar za sastav nove vlade Maroka Aziz Ahanuš (Akhanouch) najavio je danas da će tri stranke formirati koalicionu vladu.
Tri stranke postigle dogovor o formiranju vlade u Maroku
Foto: Pixabay
Kralj Muhamed Šesti imenovao je milijardera Aziza Ahanuša za premijera ranije ovog meseca nakon što je njegova stranka Nacionalni zbor nezavisnih (RNI) osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima i 102 od 395 mesta u donjem domu parlamenta.
 
Koalicionu vladu će, osim RNI, činiti i Stranka za autentičnost modernosti (PAM) i stranka desnog centra Istiklal (IP).
 
PAM je osnovao sadašnji kraljevski savetnik Fuad Ali El Miha, 2008. godine i nikada ranije nije bio deo marokanske vlade. Partija Istiklal je najstarija stranka u Maroku i učestvovala je u nekoliko vlada otkako je Maroko stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine.
 
Tri stranke zajedno imaju 270 mesta u parlamentu i konfornu većinu za usvajanje zakona.
 
"Radićemo zajedno na formiranju efikasne i koherentne većine pre nego što predstavimo sastav vlade kralju Mohamedu", rekao je Ahanuš na konferenciji za novinare.
 
Ahanuš je bivši ministar poljoprivrede i milijarder, jedan od najbogatijih ljudi u Maroku.
 
On zamenjuje premijera Saada Edina El Otmanija (Eddine El Othmani), čija je islamistička Partija pravde i razvoja (PJD) pretrpela žestok poraz na izborima 8. septembra. Stranka, koja je na vlasti od 2011. godine, obezbedila je samo 13 poslaničkih mesta, u odnosu na 125 na izborima 2016. godine. Rukovodstvo PJD-a masovno je podnelo ostavku posle poraza na izborima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet