Skupština Republike Srpske nije podržala Dodika

Skupština Republike Srpske nije podržala stav Milorada Dodika da je deset odluka Predsedništva BiH, koje su druga dva člana usvojila preglasavanjem, štetno po vitalni interes Republike Srpske.
Skupština Republike Srpske nije podržala Dodika
Foto: 021.rs (arhiva)
Na taj način će svih deset odluka na koje je Dodik, kao srpski član Predsedništva BiH, uložio veto postati važeće, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.
 
To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška poslanika, prenosi RTRS.
 
Dodik je u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Republike Srpske i pozvao je poslanike na jedinstvo, ali je ono izostalo, jer su poslanici SDS i PDP napustili zasedanje i nisu bili prisutni u sali kad se glasalo.
 
Među deset odluka za koje je Dodik naveo da su štetne za vitalni nacionalni interes RS nalazi se i zaključak o otvaranju kancelarije ruske ambasade u Banjaluci, otvaranje ambasade Azerbejdžana u BiH i davanje agremana za ambasadora Belorusije u BiH, kao i agremana ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sedištem u Švajcarskoj.
 
Tokom obraćanja poslanicima, Dodik je rekao da su neke odluke Predsedništva BiH osporene "zbog novonastale situacije usled nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika i okolnosti koje je proizveo Sud BiH", dodavši da u "regularnom stanju", koje je prethodilo sadašnjoj situaciji, one ne bi bile osporene.
  • g pen

    28.10.2021 13:45
    E jbga, znaci da ce se preseliti ovamo.
  • pape

    28.10.2021 12:15
    Eeee
    Nije za džabe Mile Bizon!
  • Ana

    27.10.2021 21:47
    Tako i treba
    Prekodrinski kabahadija vodi u propast srpski narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet