Od početka pandemije regularne migracije u padu, a to je donelo nedostatak kvalifikovanih radnika

Regularne migracije stanovništva su od početka pandemije u padu, ali su izazvale nedostatak kvalifikovanih radnika, kao i pad potražnje.
Od početka pandemije regularne migracije u padu, a to je donelo nedostatak kvalifikovanih radnika
Foto: 021.rs
Kako je poručeno na događaju "Efekti globalne pandemije na implementaciju postojećeg zakonskog okvira za regularnu migraciju: primer Nemačke", regularne igracije stanovništva od početka pandemije u značajnom su padu, saopšteno je iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
 
U razgovorima su učestvovali predstavnici različitih institucija Srbije i Nemačke pod okriljem globalnog programa "Migracije i dijaspora" (PMD), koji u Srbiji, u ime nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi GIZ.
 
Kako se navodi, cilj događaja je obezbeđivanje prostora za neposrednu razmenu podataka, uvida iz rada i dobrih praksi između nadležnih institucija u Srbiji i Nemačkoj tokom pandemije, i na taj način omogućavanje jasnije slike uticaja koji je pandemija imala na redovne migracione tokove između Srbije i Nemačke.
 
"Želeli smo da omogućimo uslove za bolje razumevanje procesa upravljanja regularnim migracijama u neizvesnim okolnostima i time doprinesemo stepenu pripremljenosti naših partnera za izazove koji stoje pred nama, kako sada tako i u budućnosti", izjavila je savetnica na programu Katarina Peško.
 
Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Konzulata nemačke ambasade u Beogradu, nemačkog Ekonomskog instituta iz Kelna, nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Programa "Migracije i dijaspora" saglasili su se da novi zakonski okvir koji je stupio na snagu u martu 2020. godine pruža niz kvalitetnih smernica i olakšava učesnicima samog procesa da sagledaju mogućnosti i potencijal regularnih migracija.
 
Nemački predstavnici su istakli nedostatak kvalifikovanih radnika, ali i pad same potražnje u odnosu na period pre pandemije, istakavši da je upravo to uticalo na značajan pad izdatih radnih viza u 2020. i 2021. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet