Evropska agencija za lekove odobrila dva leka za osobe kojima preti teški oblik zaraze kovidom

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas dva nova leka protiv korona virusa za ljude kojima preti teški oblik bolesti.
Evropska agencija za lekove odobrila dva leka za osobe kojima preti teški oblik zaraze kovidom
Foto: Pixabay (ilustracija)

U današnjem saopštenju evropska agencija je navela da se pokazalo da dva leka zasnovana na monoklonskim antitelima znatno smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata koji su podložni dobijanju težeg oblika kovida-19.

Odobrila je upotrebu kombinaciju lekova casirivimab i imdevimab, i leka regdanvimab.
 
Agencija je navela da je bezbednosni profil lekova povoljan i da je uprkos malom broju nuspojava dobrobit lekova veća od rizika.
 
Kombinaciju lekova casirivimab i imdevimab proizvodi švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a lek je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u novembru prošle godine.
 
EMA je navela da oba leka i regdanvimab i kombinacija casirivimaba i imdevimaba treba da se ponudi osobama starijim od 12 godina kojima još nije potrebna podrška kiseonikom ali koje su pod rizikom da im se pogorša kovid-19. Agencija je navela da kombinacija lekova takodje može da se koristi preventivno. Oba leka se daju intravenozno.
 
Regdanvimab proizvodi kompanija Seltrion heltker (Celltrion Healthcare) u Mađarskoj a prethodno je dobio odobrenje u Južnoj Koreji.
 
Tretmani antitelima su među malobrojnim terapijama koje mogu da ograniče najgore efekte kovida-19, i oni su jedina raspoloživa opcija za osobe sa blagim do umerenim slučajevima bolesti koje još nisu u bolnici.
 
Lekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije. Tretmani pomažu pacijentu tako što obezbede koncentrisane doze jednog ili dva antitela.
  • Gari

    12.11.2021 08:39
    eto tito
    Sada se karte polako otvaraju,i sada ispada da svi mi koji smo se vakcinisali ,...da smo štaaa?????
  • Tri Tacke

    11.11.2021 22:22
    Nemacka
    Poslednje vesti iz Nemačke:

    Achtung dichtung: vakcinen buljen štrc - prc... i cvrc!

    P. S. Vakcinen kaput... limeni kaput...
  • Liman

    11.11.2021 22:09
    Koliko koštaju ti lekovi? Da li će biti dostupni svima, ili samo odabranima, kao do sada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.