Prvog dana zaključavanja nevakcinisanih u Austriji i prve kazne, oštrija pravila za ulazak u zemlju

Austrijska policija napravila je bilans prvih kontrola "2G" kovid pravila, koji pokazuje da se sprovodi sveobuhvatna kontrola širom zemlje i da građani većinom poštuju mere.
Policija ističe da građani imaju veliko razumevanje za kontrole lokdauna nevakcinisanih i ostalih epidemioloških mera.
Policija je samo prvog dana sprovela 15.000 kontrola, i tom prilikom, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, kaznila 120 kršenja.
Lica koja nisu sa sobom imala dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu19 ne starijem od 180 dana, dobila su prijavu ili novčanu kaznu u visini od 90 evra.
 
Kazne za kršenje lokdauna ili odbijanje kontrole kreću se do 1.450 evra.
 
Oni koji se ne pridržavaju "2G" pravila mogu biti kažnjeni sa do 500 evra, koliko se kažnjavaju i zaposleni koji krše "3G" pravilo koje važi na radnom mestu.
 
Tokom svakog delovanja policije, kako naglašava Ministarstvo, vrši se i "2G" kontrola. Uz to policija sprovodi i akcije fokusirane na mesta sa većom frekvencijom, i ima dve specijalizovane patrole u svim opštinama.
 
"Pritisak kontrole je masivno povećan i tako će biti nastavljeno i narednih dana", poručuje ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.
 
Oštrije kazne za ulazak u zemlju
 
Austrija od ponedeljka pooštrava pravila za ulazak u zemlju i sa "3G" prelazi na "2,5G " pravilo.
 
To znači da je za ulazak u zemlju potreban sertifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovidu19, ne starija od 180 dana, a ukoliko neko nema ova dva dokumenta, onda negativan PCR test.
 
Do sada je bilo moguće ući u Austriju i sa negativnim antigenskim testom, a od ponedeljka važiće samo PCR test. Antigenski testovi i testovi na antitela, izuzev za pograničnu radnu snagu, više neće biti prihvatani.
 
Za prekograničnu radnu snagu važiće i dalje "3G" pravilo, proizilazi iz nove Uredbe koja stupa na snagu u ponedeljak.
 
Međutim, i za njih se pooštravaju mere, a to znači da PCR test više neće važiti sedam dana, već 72 sata, a antigenski umesto 48 sati samo još 24 sata.
Sertifikat o vakcinaciji važiće od sada samo devet meseci od prijema poslednje doze, umesto godinu dana, ali za ovaj deo uredbe predviđen je prelazni period do 6. decembra.
  • pawlle

    17.11.2021 11:04
    vakcinisane zatvorite da se cuvaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet