Članice EU saglasne: Hrvatska ispunila kriterijume za ulazak u Šengen

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije su se složili da je Hrvastka ispunila sve uslove da postane članica Šengen zone.
Članice EU saglasne: Hrvatska ispunila kriterijume za ulazak u Šengen
Foto: 021.rs
To je saopštio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na kraju sastanka Saveta o pravosudnim i unutrašnjim pitanjima EU.
"Nakon što je to ranije učinila Evropska komisija, sada je i politički nivo - sve države članice, jednoglasno potvrdio da je Hrvatska ispunila sve obaveze iz pravne tekovine vezane za Šengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga stoji veliki rad uložen proteklih nekoliko godina", izjavio je Božinović, prenosi Radio slobodna Evropa.
Prema rečima ministra, ovo političko zeleno svetlo koje je dato u toku sastanka, omogućava da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Šengen zonu.
 
Pre toga treba da se održi rasprava i glasanje u Evropskom parlamentu, a Božinović je izrazio nadu da će se procedure u EP okončati u toku francuskog predsedavanja koje traje od 1. januara do 30. juna 2022.
 
Nakon glasanja u EP-u, pitanje se ponovo vraća u Savet EU, na nivou ministara gde treba da se donese konačna odluka o ukidanju graničnih kontrola.
 
Evropska komisija je 2019. godine potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume da postane članica Šengen zone.
 
Za prijem jedne države u Šengen neophodna je saglasnost svih država članica EU. Hrvatska današnjom odlukom zaobilazi Rumuniju i Bugarsku koje su članice EU od 2007. godine, ali i dalje nisu ispunile sve kriterijume da bi postale članice evropske bezgranične zone.
 
Šengen je najveća bezgranična zona na svetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama. Država, koja želi da bude deo Šengen prostora, mora biti u stanju da u potpunosti sprovede šengenski zakonik, te u potpunosti da kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.