Nemački ministar zdravlja: Potrebna nova vakcina protiv opasnih sojeva koronavirusa

Ministar zdravlja u Nemačkoj Karl Lauterbah poručio je da Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije
Nemački ministar zdravlja: Potrebna nova vakcina protiv opasnih sojeva koronavirusa
Foto: 021.rs

On smatra da je to preko potrebno, posebno ako u budućnosti budu prisutni smrtonosnije varijante korona virusa.

"Ako dođe do širenja varijante koja je zarazna kao omikron, ali znatno smrtonosnija, trebalo bi da budemo u mogućnosti da razvijemo i proizvedemo novu vakcinu za veoma kratko vreme", rekao je Lauterbah za nemački list Velt am zontag u intervjuu koji će biti objavljen sutra, prenosi Rojters.
 
Ministar, koji je prošlog meseca stupio na dužnost, najavio je i da Vlada planira da uspostavi trajni sistem za brzu nabavku i primenu vakcina u bilo kom trenutku, pošto bi moglo doći do ozbiljnih novih izbijanja infekcija.
 
"Ne smemo pasti u naivnu pretpostavku da će se pandemija uskoro završiti. Nije gotovo", naglasio je Lauterbah.
 
Nemačka je prošlog leta zatvorila velike centre za vakcinaciju u nekoliko saveznih država pošto je potražnja za vakcinama protiv kovid 19 nakratko opala, pre nego se sa širenjem novih sojeva ponovo povećala.
 
Varijanta omikrona sada čini 44 odsto svih infekcija kovid 19 u Nemačkoj, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).
 
RKI je danas prijavio 55.889 novih korona infekcija u roku od 24 sata, što je i više nego dvostruko nego u prethodnoj nedelji.
  • Ima nade

    09.01.2022 08:16
    za slobodu
    Potrebna je vakcina protiv opasnih sojeva ljudi.
  • Djuri

    08.01.2022 19:58
    Pusteno
    Gotovo,kraj slobode ,demokratije,odosmo u srednji vek.Samo bogu verujem,cao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet