Parlamentarni izbori u Mađarskoj i referendum za LGBT populaciju raspisani za 3. april

Mađarski predsednik Janoš Ader raspisao je parlamentarne izbore za 3. april, kada će biti održan i referendum vezan za LGBT populaciju.
Parlamentarni izbori u Mađarskoj i referendum za LGBT populaciju raspisani za 3. april
Foto: Pixabay
Po prvi put od dolaska na vlast 2010. godine, predsednik vlade Viktor Orban i njegova partija Fides će se suočiti sa jedinstvenim frontom šest opozicionih stranaka, navodi Rojters.
Na dan izbora će od glasača biti zatraženo i da na referendumu odgovore na četiri vladina pitanja o LGBT zajednici, pošto se Orban predstavlja kao zaštitnik tradicionalnih porodičnih vrednosti, kao ključnom delu predizborne kampanje.
Izbori će biti teški za suverenističkog premijera Viktora Orbana koji cilja na četvrti mandat, ali se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom, ocenila je agencija Frans pres.
 
Orbanova popularnost i dalje je velika u Mađarskoj, gde pristalice premijera hvale njegovu odbranu nacionalnih interesa kao i hrišćanski identitet zemlje.
 
Međutim, Orbana kritikuju zbog "neliberalnih" stavova o mnogim temama, kao što su imigracija, nezavisnost sudstva, sloboda medija i prava aktivista i pripadnika zajednice LGBT.
 
Orban će se ovog puta suočiti sa ujedinjenom opozicijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.