Serđo Matarela ponovo izabran za predsednika Italije

Italijanski predsednik Serđo Matarela izabran je večeras na novi sedmogodišnji mandat šefa države.
On je pobedio u osmom krugu glasanja u Parlamentu osvojivši potrebnu većinu od 505 glasova (prosta većina plus jedan) od 1.009, javio je Asošijeted pres.
 
Matarela je ranije danas pristao na drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.
Ministarka za regionalna pitanja Marijastela Đelmini pozdravila je, objavljujući njegovu odluku da ostane na funkciji, "osećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama" bivšeg sudije Ustavnog suda, prenela je italijanska Ansa.
 
Šefovi parlamentarnih stranaka izašli su danas posle sastanka sa Matarelom u predsedničkoj palati navodeći da je "prošlo dobro".
Vođa Demokratske partije levog centra Enriko Leta zahvalio je Matareli ocenivši da je njegova odluka izraz velikodušnosti prema zemlji i to suštinski, važan i neophodan.
 
"Mislim da je divan dan za Italiju i važan za italijansku politiku", rekao je Leta.
 
Stranke u vladajućoj koaliciji u Italji objavile su danas da su se složile oko ponovnog izbora odlazećeg predsednika Serđa Matarele na to mesto, strahujući za političku stabilnost zemlje u slučaju da ne uspeju da nađu njegovog naslednika, prenela je ranije agencija Frans pres.
 
Matarela (80) je ranije više puta rekao da ne namerava da ostane na toj funkciji. 
 
Mesto predsednika u Italiji je protokolarno, ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gde je politička scena vrlo rascepkana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet