Parlamentarni izbori u Sloveniji raspisani za 24. april

Predsednik Slovenije Borut Pahor je potpisao odluku o održavanju parlamentarnih izbora u Sloveniji u nedelju 24. aprila.
Parlamentarni izbori u Sloveniji raspisani za 24. april
Foto: Pixabay
Kako je istakao nakon ceremonijalnog potpisivanja odluke, za prvi mogući datum održavanja izbora odlučio se nakon što se pre dva meseca o tome konsultovao s političkim strankama, a smatra da će na taj način biti moguće da Slovenija novu vladu dobije pre redovne letnje pauze novog parlamentarnog sastava, prenosi Hina.
Pahor je u izjavi novinarima rekao da će, nakon što se konstituiše novi parlament i održe konsultacije s čelnicima stranaka, mandat za sastav nove vlade dati onom kandidatu za kog bude jasno da ima potporu apsolutne većine u slovenačkom parlamentu, koji broji 90 poslanika.
Zato će, kako je dodao, kao dokaz da takvog kandidata imaju tražiti od predsednika poslaničkih klubova da mu donesu 46 potpisa podrške poslanika tom kandidatu.
 
"Znam da takav postupak nije propisana norma", kazao je Pahor, dodavši da ga na takvu odluku navelo iskustvo nakon parlamentarnih izbora 2018. godine.
 
Tada je Pahor mandat za sastav nove vlade dodelio predsedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši (aktuelnom premijeru), jer je ta stranka na izborima dobila relativnu većinu glasova i mandata, ali Janša je premijerski mandat kasnije vratio, ustanovivši da neće dobiti većinu u parlamentu prilikom glasanja, jer su druge stranke odbijale ući s njim u potencijalnu koaliciju. Janša je na čelo vlade došao u martu 2020. godine, nakon što je pre]ašnja vlada Marjana Šareca izgubila parlamentarnu većinu i dala ostavku.
 
Ukoliko nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora ne bi dobio overene potpise većine poslanika koji podržavaju jednog premijerskog kandidata, Pahor je kazao da će u tom slučaju mandat najpre dati kandidatu one stranke koja je u parlamentu dobila relativnu većinu mandata.
 
Na ovogodišnjim izborima, 1,65 miliona Slovenaca bira novi sastav parlamenta na devetim izborima od sticanja državne samostalnosti.
 
Rokovi za izbore počinju da teku već naredne nedelje, od kada je moguće prikupljanje potpisa za kandidate građanskih lista, a predizborna kampanja započinje 24. marta, mesec dana pre izlaska na birališta. Pahor je kazao da očekuje da će ona proteći bez žestoke retorike koja potiče podele, ali da bude sadržajna, kako bi u njoj stranke prezentovale svoje programske ciljeve.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet