Tinejdžeru u Rusiji pet godina zatvora jer je hteo da raznese zgradu u Minecraftu

Tinejdžer u Rusiji je osuđen za pet godina zatvora jer je planirao da digne u vazduh virtuelnu zgradu ruske bezbednosne službe FSB u video igri Minecraft.
Tinejdžeru u Rusiji pet godina zatvora jer je hteo da raznese zgradu u Minecraftu
Foto: Pixabay
Nadrealna presuda je doneta zahvaljujući zakonu usvojenim pod ruskim predsednikom Vladimiro Putinom, prema kom i maloletni Rusi mogu da završe iza rešetaka zbog kontroverznih optužbi za terorizam.
Dvoje drugih optuženih dobilo je uslovne kazne jer su sarađivali sa istražiteljima, dodao je Čikov. 
Šta se zapravo dogodilo?
 
Uvarov i još dva tinejdžera iz sibirskog grada Kanska uhapšeni su na leto 2020. godine jer su delili letke podrške moskovskom matematičaru i aktivisti kojem se sudilo za vandalizam. Tri mladića su letke stavila i na zgradu lokalnog FSB-a, ruske bezbednosne agencije koja je naslednik sovjetskog KGB-a.
 
Policija im je oduzela mobilne telefone pa objavila da su na njima našli planove za dizanje u vazduh zgrade FSB-a koje su napravili u popularnoj igri Minecraft. Prema tvrdnjama policije, tinejdžeri su pokušavali da nauče kako se pravi improvizirana eksplozivna naprava i vežbali su kako ih detonirati u napuštenim zgradama. 
 
Tinejdžeri su prvobitno bili optuženi za još ozbiljniji čin, odnosno "učestvovanje u radu terorističke organizacije", ali je ta optužba pala zbog nedostatka dokaza.
 
Kako javljaju ruske novine Novaja Gazeta, Uvarov je u sudnici tvrdio da su istražitelji vršili pritisak na njega tokom istrage i negirao je da je planirao bilo šta da raznese. Tvrdio je da nije kriv, pa dodao da će, ako ga osude na zatvor, kaznu odslužili "s čistom savešću i dostojanstveno".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.