Pentagon planira da poveća zalihe kobalta i litijuma

Pentagon planira da poveća zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma, kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina.
Pentagon planira da poveća zalihe kobalta i litijuma
Foto: Pixabay
Kako prenosi Glas Amerike (VOA), novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana pošto je predsednik SAD Džo Bajden naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama.
Retki minerali kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenim avionima koje pravi "Lokid Martin" i precizno navođenoj municiji korporacije Rejton tehnolodžis.
 
Litijum je, takođe, ključni sastojak baterija za električna vozila, i važan je da bi se ostvario plan američkog Ministarstva odbrane da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.
Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.
 
SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nemaju mogućnosti za njihovu dalju preradu. Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okončaju, navodi VOA.
 
Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu. Radi se na tome da se razviju metode kako bi se ceo proces učinio "čistijim".
  • Zemlja čudesa

    19.02.2022 19:30
    Čini mi se da planiraju snabdevanje litijumom preko firme Rio Tinto...
  • Moreeee!

    19.02.2022 18:18
    Zato ce da na kugli zemaljskoj pronaci korumpirane politicare banana-republika, koji nemaju problem da zagade svoju drzavu, u zamenu za procenat! Na koju drzavu mislim?
  • Milana

    19.02.2022 17:59
    Ne truju svoj narod
    "Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet