Rusija suspendovana iz Saveta Evrope, ruske trupe na 50 km od centra Kijeva

Rusija je suspendovana iz Saveta Evrope nakon napada na Ukrajinu, saopštio je šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo.
Savet Evrope je formiran nakon Drugog svetskog rata kako bi štitio ljudska prava i vladavinu zakona širom evropskog kontinenta i odvojen je od EU.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, pozvao je na prekid vojnih dejstava u Ukrajini i najavio da je drugi paket sankcija EU protiv Rusije već u "hitnoj pripremi".

"Besmislena patnja i gubici života civila moraju da stanu. Evropa je uz Ukrajinu i njen narod i nastaviće da pruža podršku. Politički je dogovoren drugi paket sankcija koji će imati teške posledice. Novi paket je već u hitnoj pripremi", napisao je Mišel na Tviteru.
 
London: Ruske trupe na 50 km od centra Kijeva
 
Velika Britanija tvrdi da su ruske oružane snage otvorile novu rutu u napredovanju ka Kijevu i da je većina trupa ostala na više od 50 kilometara od centra grada, javlja Rojters.
 
"Ruske oružane snage su otvorile novu rutu ka Kijevu, pošto nisu uspele da osvoje grad Černihiv", navelo je ministarstvo odbrane Britanije.
 
Prema navodima CNN-a, u toku su žestoke borbe između ruskih i ukrajinskih snaga oko grada Černihiv, na 105 kilometara severno od Kijeva.
 
Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da se u toj oblasti vode borbe i dodalo da su ruske snage "završile sa blokadom grada Černihiva" i da su ga praktično odsekle od ostatka zemlje.
 
Ukrajina navodi da su njene snage nanele teške gubitke ruskoj vojsci oko Černihiva.
 
Černihiv je na glavnom putu od Belorusije ka Kijevu.
 
Kremlj ponudio Ukrajini razgovore u Minsku
 
Kremlj je danas saopštio da je ponudio da se s Ukrajinom razgovara u beloruskoj prestonici Minsku, a nakon što je Ukrajina saopštila da je voljna da razgovara o neutralnom statusu zemlje, ali je dodao da je Ukrajina predložila da se razgovori obave u Varšavi.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Ukrajinci tada uzeli, kako je rekao, prilično dug tajm-aut i da je sada došlo do "pauze" u kontaktima, preneo je Rojters.
  • V5

    25.02.2022 19:50
    Po potrebi
    Kad je Srbija bombardovana niko nije bio suspendovan iz saveta Evrope. Tada je samo mozak bio suspendovan.
  • Realista

    25.02.2022 19:04
    stara škola
    A pre razgovora da se nazdravi novičokom?
  • Aleksandar

    25.02.2022 18:59
    Gde ste bili 1999 godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.