NATO jača snage u Rumuniji i Slovačkoj

Francuska i Belgija će rasporediti svoje jedinice u Rumuniji da formiraju taktičku grupaciju NATO u tim zemljama, a još jedna grupacija će biti formirana u Slovačkoj, potvrdile su vlasti tih zemalja.
NATO jača snage u Rumuniji i Slovačkoj
Foto: Pixabay (ilustracija)
U okviru snaga za brzo reagovanje Francuska će rasporediti u Rumuniji 500 vojnika sa oklopnim i borbenim vozilima, naveo je načelnik generalštaba francuske vojske general Tijer Burkhard posle objava predsednika Emanuela Makrona. 
 
Belgija će poslati 300 vojnika u tu zemlju. 
 
Oni će biti raspoređeni tokom iduće nedelje u okviru Snaga za brzo reagovanje i u okviru francusko-belgijskog bataljona koji će obavljati misiju zaštite i odvraćanja, objavila je ministarka odbrane Ludivin Dedone.
Francuske i belgijske jedinice deo su operativnih snaga NATO na visokom nivou spremnosti. Oni će predstavljati prve elemente taktičkog grupisanja Alijanse u Rumuniji, a Francuska je predložila da ona preuzme komandu nad tim snagama.
 
Još jedna taktička grupacija će biti uspostavljena u Slovačkoj, rekao je slovački ambasador pri NATO Peter Bator. Ta grupa će biti zadužena za vazdušni odbrambeni sistem Patriot i treba da ima oko hiljadu vojnika iz Nemačke, Holandije, Češke, Poljske, Slovenije i SAD, rekao je on.
Diplomatski izvori naveli su da je formiranje ove dve taktičke grupacije deo dogovora ministara odbrane NATO 16. i 17. februara.
 
NATO je rasporedio četiri multinacionalne taktičke grupacije u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj od 2017. godine da "odgovori na rusko vojno jačanje u oblasti Baltika i upotrebu sile protiv suseda".
 
Ukupno 4.500 NATO vojnika raspoređeno je u te četiri zemlje i predstavljaju snage spremne za borbu, navela je Alijansa.
 
NATO je i u Rumuniji sa multinacionalnom brigadom i brodovima. 
 
Alijansa je u četvrtak aktivirala svoje planove odbrane da bi mogla da rasporedi snage za brzo reagovanje "tamo gde je to neophodno".
 
SAD su dan posle objavile da šalju 7.000 vojnika u Nemačku i stavljaju u pripravnost još 12.000 da ojačaju NATO snage.
  • Ajd

    27.02.2022 18:12
    Ajd sad
    NATO-u uvesti sankcije! Gde se oni svuda trpaju! Zele ceo svet i Rusiju na kolenima. E nece moci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.