Putin uvodi ekonomske mere kao odgovor na sankcije Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv SAD i država koje si im se pridružile, kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji.
Putin uvodi ekonomske mere kao odgovor na sankcije Rusiji
Foto: Pixabay
Ukaz predviđa da učesnici u spoljnoekonomskoj delatnosti moraju da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine.
 
Pravilo se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana, moraju se prodati u roku od tri dana.

Zabranjeno je devizno poslovanje rezidentima davanjem deviza u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu, a rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankarskog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa.

Pored toga, predviđeno je da će javna akcionarska društva do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima.
 
Navodi se da se mere primenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije.
 
SAD uvele sankcije ruskoj centralnoj banci
 
SAD su danas saopštile da su uvele nove ekonomske sankcije Rusiji, uperene protiv njene centralne banke i državnih investicionih fondova.
 
Američko Ministarstvo finansija je navelo da nove sankcije "efikasno zamrzavaju svu imovinu ruske centralne banke u SAD ili u posedu Amerikanaca".
 
Zvaničnici američke administracije procenili su da bi taj potez mogao da pogodi "stotine milijardi dolara" ruskog novca i najavili da će se Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan, Evropska unija i druge zemlje pridružiti Vašingtonu u merama protiv ruske centralne banke.
  • Marki

    02.03.2022 21:55
    Gladna Eu
    Vidjecemo kako ce se Eu ponasati kad ostane bez ruske psenice ,gasa , i ostalihenergenata. Amerika nece Rusiju baciti na koljena nego EU .
  • Lao Ce Bu

    01.03.2022 08:41
    Patuljak igra kazačok
    Druže Tito sve si znao 1948.
  • dejan

    01.03.2022 08:18
    Rusija nije neka državičica, već velika nuklearna sila koja još uvek nije potpuno saterana u ćošak. Ovo je kao da banka neće da vrati ušteđevinu i isplati platu bombašu, možete zamisliti posledice kada takve ljude saterate u ćošak? To što je u Rusiji takav sistem na vlasti i Putin na vlasti, treba zahvaliti trulim kompromisima. Ni naša nije ništa bolji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet