Turska zabranila prolaz ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele

Turska je saopštila da će primeniti međunarodnu konvenciju koja joj dozvoljava da zatvori prolaze na ulazu u Crno more za ratne brodove "ratobornih zemalja".
Turska zabranila prolaz ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele
Foto: Pixabay

Turska je zabranila prolaz svim ratnm brodovima u Crno more kroz Bosfor i Dardanele, bilo da zemlje koje izlaze na Crno more ili ne, rekao je večeras turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. 

"Upozorili smo zemlje, bilo da izlaze na Crno more ili ne, da ne upućuju svoje ratne brodove preko Crnog mora. Primenjujemo odredbe Konvencije iz Montrea", koja daje Ankari prava upravljanja za ta dva plovna prolaza", rekao je ministar.
Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine Turska ima prava da zabrani korišćenje prolaza Bosfor i Dardanele u vreme rata. Ukrajina je tražila od Turske da primeni tu konvenciju i zabrani pristup ruskim ratnim brodovima. 
 
Prema konvenciji Turska takođe može da odobri izuzetak za prolaz brodovima koji se vraćaju u svoje luke, pa je to unelo neku konfuziju o primeni zabrane pošto je nekim brodovima luka u Crnom moru.
 
Turska je kritikovala rusku vojnu agresiju na Ukrajinu ali takođe pokušava da balansira svoje bliske veze sa Ukrajinom sa svojim interesima da ne poremeti svoj krhki ekonomski odnos sa Rusijom.
  • Stefan

    01.03.2022 12:14
    @T
    Kamo lepe srece! Poziveli bi kako dolikuje coveku! Mi kao narod skoro da i nepostoimo tako da ovo malo stonas je preostalo bolje dase priklonimo Turcima i Nemcima! Bolje milom nego silom!!! Merhaba!
  • mrva

    01.03.2022 08:44
    @T
    Ako Vojvodinu uzmu Mađari i Nemci kako kažeš, mi idemo u 21. vek.. Ovi ispod Save i Dunava verovatno u 19.
  • Lao Ce Bu

    01.03.2022 08:36
    Aferim arkadaš
    Vraća se bugarska Egzarhija pod Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.