Tužilac Međunarodnog krivičnog suda će otvoriti istragu o događajima u Ukrajini

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) saopštio je danas da će što je pre moguće otvoriti istragi o situaciji u Ukrajini i pomenuo "ratne i zločine protiv čovečnosti".
"Uverena sam da postoji razumna osnova da se veruje da su ratni zločini i zločini protiv čovečnosti počinjeni u Ukrajini od 2014. godine", rekao je tužilac Karim Kan.

Kan je prošle nedelje izrazio "sve veću zabrinutost" zbog situacije u Ukrajini, pozivajući strane u sukobu da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

"S obzirom na širenje sukoba poslednjih dana, nameravam da istraga obuhvati i sva nova krivična dela iz nadležnosti moje kancelarije, koje su počinile strane u sukobu na bilo kojem delu teritorije Ukrajine", rekao je tužilac.
 
Ukrajina nije potpisala Rimski statut, međunarodni ugovor kojim je osnovan MKS, ali je formalno priznala nadležnost Suda nad zločinima počinjenim na njenoj teritoriji.
 
Kanova prethodnica Fatu Bensuda izjavila je u decembru 2020. da je u Ukrajini od 2014. počinjen "široki spektar ponašanja koje liče na ratne i zločine protiv čovečnosti".
  • Иги

    01.03.2022 00:54
    Нема од тога ништа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet