Vlasti u Nemačkoj upozoravaju na širenje rusofobije

Nemačka Vlada upozorava na širenje antiruskog raspoloženja zbog rata u Ukrajini.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, širom Nemačke se događaju krivična dela nad ljudima koji govore ruski. To pokazuje istraživanja političkog magazina ARD Report Mainz. 

Bilo je izolovanih napada na ljude koji navodno govore ruski. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva oštećenja imovine ruskih radnji, Bilo je fizičkih obračuna u nekoliko škola, a društvenim mrežama kruži i fotografija navodno aktuelnog pretećeg pisma sa rečima "Ruska bagro, gubi se konačno iz Nemačke".
 
Kako navode nadležni, bilo je i nekoliko slučajeva svađa i uvreda, koje su pogodile i građane Ukrajine. Policija govori o "emotivno uzavreloj situaciji".
 
Javno se oglasila i ruska ambasada. Na svom sajtu ona govori o "snažnom porastu incidenata protiv građana koji govore ruski", i poziva one koji su pogođeni napadima, govorom mržnje ili pretnjama da se jave.
 
Državna ministarka kulture Klaudija Rot posebno je upozorila na preterane reakcije prema ruskoj kulturi posle napada na Ukrajinu.
 
"Upozoravam na tendenciju ka bojkotu ruske umetnosti i kulture ili generalizove sumnje prema ruskim umetnicima i uopšte prema sugrađanima koji dolaze iz Rusije", rekla je političarka Zelenih. 
 
Opširnije na DW.
  • Me

    06.03.2022 13:51
    Pa setimo se kako je bilo srbima. Rusili Milosevica uz mrznju celog naroda. Propaganda je bila ocajna! Nazalost, zapadni svet i nije toliko napredan u tom pogledu, slusaju jednolicne vesti, blokiraju vesti sa druge strane, pozivaju na bojkot, lako im je isprati mozak. Ista psihologija svuda!
  • Samo kazem

    06.03.2022 12:05
    Ma ne bi to nikada napredni, liberalni, demokratski zapadni svet uradio. Oh wait.
  • Iz Nemacke

    06.03.2022 11:34
    Rusofobija se sigurno javlja i u drugim krajevima sveta, ali za razliku od ostalih, Nemci javno upozoravaju na problem. Nemci su jako svesni II SV. rata i da, sramota ih je zbog toga. Zato se upravo i trude da svaki iskorak ka ugrozavanju ljudskih prava odmah identifikuju i javno se njime bave. Oni vrlo dobro znaju kako lako drustvo moze da sklizne u pogresnom pravcu. A sto se sistematskog ugnjetavanja stranaca tice, to se u Nemackoj ne moze ponoviti. Cak 48% stanovnistva Nemacke ima auslendesrko poreklo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet