Boneli: Očekujemo više od četiri miliona izbeglih iz Ukrajine

Šefica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Frančeska Boneli izjavila je da je broj izbeglica iz Ukrajine šokantan.

Kako kaže, ova organizacija očekuje da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglih.

"Žao mi je što moram da kažem da, ukoliko hitno ne dođe do zaustavljanja sukoba, Ukrajinci će nastaviti da beže. Trenutno planiramo, ponavljam planiramo, da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglica", rekla je Boneli za list Politika.

Ona je rekla da je UNHCR objavio hitan apel za pomoć Ukrajini s ciljem da bude prikupljeno 1,7 milijardi dolara, a pojedine zemlje već su se obavezale da će pružiti podršku u vrednosti od jedne i po milijarde.
 
"Pojačali samo našu operaciju u Ukrajini i susednim zemljama, a takođe šaljemo humanitarnu pomoć koja uključuje ćebad, prostirke za spavanje, šatore, sanitarne potrepštine, opremu za bebe i druge neophodne proizvode", navela je Boneli.
 
Ona je istakla i da je Evropska unija (EU) prvi put u istoriji aktivirala Direktivu o privremenoj zaštiti što znači da će ukrajinskim izbeglicama dobijanje zaštite biti znatno olakšano u svim zemljama EU.
 
Prema njenim rečima u Srbiji su sve planirane i druge aktivnosti UNHCR-a koordinisane sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, koji je spreman da aktivira dodatne kapacitete za prijem ukrajinskih izbeglica.
 
"UNHCR je spreman da pomogne i već smo tim povodom bili u kontaktu s nadležnim institucijama. Osim toga, UNHCR je, zajedno sa predstavnicima vlasti, uspostavio posebnu veb-stranicu i telefonsku liniju za pomoć ukrajinskim izbeglicama koje žele da zatraže zaštitu u Srbiji", navela je Boneli.
  • Ehe

    06.03.2022 13:09
    Dacli ce te im pružiti gostoprimstvo ,kao migrantima ,koje je francuski Merkel s ljubavlju zvala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet