Osoblju UN savetovano da ne koristi reči rat i invazija da ne ugrozi ugled UN

Ujedinjene nacije (UN) uputile su elektronsku poruku svom osoblju sa savetom da situaciju u Ukrajini ne nazivaju "ratom" ili "invazijom".

To su uradile kako bi pokušale da smire duhove u trenutku kada Rusija kao važna članica svetske organizacije pokreće postupke protiv svojih državljana koji koriste te reči. 

Umesto toga, osoblju UN je savetovano da ono što se događa u Ukrajini nazivaju "konflikt" ili "vojna ofanziva", i da na svojim ličnim postovima na društvenim mrežama ili sajtovima ne kače ukrajinske zastave. 
"Ovo su konkretni primeri jezika koji treba/ne treba koristiti u ovom trenutku", navodi se u imejlu u koji je uvid imao dnevnik Ajriš tajms.
 
"Koristite 'konflikt' ili 'vojna intervencija', a ne 'rat' ili invazija, kada govorite o toj situaciji", piše u poruci.
 
Takva politika komuniciranja opravdana je u imejlu kao način da se izbegne "rizik po ugled". 
 
"Ovo je važno podsećanje da mi, kao međunarodni delatnici, imamo obavezu da budemo nepristrasni. Postoji ozbiljna mogućnost rizikovanja ugleda, na šta su nedavno ukazali visoki zvaničnici", piše u poruci. 
 
Međutim, takav izbor jezika izazvao je kritike da su UN otišle predaleko u nastojanjima da ne uvrede Rusiju, koja je i dalje moćna članica svetske organizacije i članica Saveta bezbednosti sa pravom veta.  
 
"Ovo sasvim sigurno nije bilo kakav rat, već ilegalan agresivni rat koji treba da bude osuđen na svim nivoima i od svih članica UN, i naravno od same UN", izjavio je Nil Ričmond iz irske demohrišćanske partije Fine Gejl.
 
"Činjenica je da Rusija, samo zato što je velika i ima važnu ulogu u UN, utiče da politika ide u pravcu koji je naprosto pogrešan", dodao je Ričmond. 
 
Portparol UN Stefan Dižarik negirao je da postoji takva instrukcija. "To naprosto nije tačno da je osoblje (UN) instruisano da ne koristi reč rat ili invazija prilikom opisivanja situacije", rekao je Dižarik.   
 
On je u zvaničnom saoptenju naveo da je nastao "pogrešan utisak", ali je ipak priznao da je upućen mejl sa takvim sadržajem. Ruski zvaničnici ne koriste reč invazija, nego rat u Ukrajini opisuju kao specijalnu vojnu operaciju, a Kremlj je preduzeo korake da se takva terminologija koristi i u celoj Rusiji i u medijima.  
 
Kao privremeni član Saveta bezbednosti UN, Irska se zalaže za ukidanje prava veta, koje Rusiji daje mogućnost da kao jedna od pet članica saveta blokira svaku rezoluciju.
  • Rambo Dva

    09.03.2022 19:30
    Šta ono beše kada kaćuše ispaljuju stotine raketa a desetine tenkova idu u koloni kroz stranu državu? Nije rat? Ajde ne ******.
  • Lucifer

    09.03.2022 10:18
    UN baš ima ugled...
  • Рон Џереми

    09.03.2022 09:46
    УН не постоје већ 30так година. Док они издају саопштења на терену страдају невини. Укините их и уштедећете новац.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.