Agencija za atomsku energiju: Nema kritičnog uticaja na bezbednost zbog nestanka struje u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da nema kritičnog uticaja na bezbednost zbog nestanka struje u zatvorenoj nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini.

Ta agencija UN sa sedištem u Beču navela je da ju je Ukrajina obavestila o nestanku struje i da je takav razvoj događaja u suprotnosti sa "ključnim bezbednosnim stubom za obezbeđivanje neprekidnog snabdevanja električnom energijom".

IAEA je međutim dodala da u tom slučaju "ne vidi kritičan uticaj na bezbednost".

Agencija je navela da bi moglo da dođe do "efikasnog uklanjanja toplote bez potrebe za napajanjem električnom energijom" iz istrošenog nuklearnog goriva u elektrani.
 
Ukrajinske vlasti su ranije danas saopštile da je napajanje nuklearne elektrane Černobilj strujom potpuno prekinuto zbog ruskih vojnih dejstava.
 
Ruske snage, koje su pre dve nedelje počele napad na Ukrajinu, zauzele su elektranu Černobilj 25. februara.
 
Eksplozija u Černobilju 1986. godine dovela je do najveće nuklearne katastrofe u istoriji.
  • Dragan

    09.03.2022 18:55
    Vidi sliku
    Ovoliki kamen mi je pao sa srca:
    (nažalost, ne može slika)
  • čik

    09.03.2022 17:33
    haha
    Što bi rekli mladi "nema frke" haha....))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.