Severna Makedonija ograničila izvoz žitarica, brašna, suncokreta i ulja

Vlada Severne Makedonije danas je ograničila izvoz pojedinih žitarica, brašna, suncokreta i suncokretovog ulja.
 Severna Makedonija ograničila izvoz žitarica, brašna, suncokreta i ulja
Foto: Pixabay
Uredbom je ograničen izvoz pšenice i ječma, kukuruza, pšeničnog i ječmenog brašna, suncokretovog semena i ulja od suncokreta.
Vlada je, kako je saopšteno, donela odluku da preventivno ograniči izvoz te robe kako bi se izbegle špekulativne radnje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja i tržište, i građani.
"Ova odluka doneta je kao recipročan odgovor na slične mere koje su preduzele zemlje u regionu", istakla je vlada Dimitra Kovačevskog.
 
U obrazloženju odluke navodi se da u Severnoj Makedoniji "ima dovoljnih količina pšenice i kukuruza u privatnim mlinovima, koje se razlikuju od robnih rezervi".
 
"Radi se  o količinama za pokrivanje domaćih potreba, odnosno u mlinovima u zemlji ima preko 50.000 tona zaliha pšenice, preko 10.000 tona kukuruza i preko 8.000 tona ječma, što je posledica rasta proizvodnje pšenice od 195.000 tona u 2017, na 253.000 tona u 2021. godini", navedeno je.
 
Vlada Severne Makedonije je napomenula da u državnim robnim rezervama osnovnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz, ječam, suncokretovo ulje, naftni derivati, ima u dovoljnim količinama i da nema potrebe za dodatnim intervencijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet