Ukrajinski zvaničnik: Letelica koja je pala u Zagrebu nije naša; Plenković kaže da je ruska

Savetnik ministra odbrane Ukrajine Markijan Lubkjivski izjavio je danas za zagrebački Jutarnji list da letelica, koja je pala u park u Zagrebu, nije ukrajinska.

On je, kako prenosi Jutarnji list na portalu, rekao da očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa glavnim štabom ukrajinske vojske.

Lubkjivski je zamolio hrvatske partnere da sprovedu istragu da bi se otkrilo kome letelica pripada i kako je mogla da se nađe iznad Zagreba i tu da padne, navodi zagrebački dnevnik.

Plenković: U Zagrebu pala bespilotna letelica ruske proizvodnje, ali se ne zna čija 
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je, prema trenutnim informacijama, bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske proizvodnje, ali se ne zna je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske. On je novinarima u Parizu rekao da je letelica u Hrvatsku došla iz pravca Mađarske, a prema rečima mađarskog premijera Viktora Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunije, prenela je agencija Hina.
 
Plenković je naveo da je o tome razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova, ministrom odbrane, potpredsednikom vlade za nacionalnu sigurnost, predsednikom države, gradonačelnikom Zagreba i madjarskim premijerom  Orbanom.
 
"Zašto se to dogodilo, da li je neka greška ili izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu", rekao je Plenković i ocenio da je dobro što nema povređenih građana ili oštećenih objekata.
 
Premijer Hrvatske je naveo da je kontaktirana ukrajinska strana da bi se videlo imaju li oni podatke o tome kako je letelica došla čak do Zagreba.
 
"U svakom slučaju, svi će maksimalno učiniti napore da se što pre utvrde razlozi dolaska i rušenja letelice u Zagrebu", rekao je Plenković koji se nalazi na neformalnom samitu Evropskog saveta posvećenom situaciji u Ukrajini.
 
Vlada Hrvatske jutros je saopštila da je na području Jaruna u Zagrebu pala besposadna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Madjarske. U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije.
 
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak sa čelnicima vojske i bezbednosno obaveštajnih agencija zbog pada bespilotne letelice vojnog tipa na području Zagreba. U kratkom saopštenju pres služba hrvatskog predsednika navodi se da su čelnici tih službi informisali Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada bespilotne letelice. 
  • Zoki

    11.03.2022 17:35
    Cija god da jeste upozorava da smo svi dostupni iako nas Nato cuva.Do Amerike nece ici,a to znaci da Amere bas zabole za Evropu.Ameri hoce trziste Evrope,da budu prodavci gasa i nafte i ruda sto sad prodaju Rusi.To vam je cela prica o ratu i Americi.
  • x

    11.03.2022 17:33
    x
    Ja se samo plasim da ta letelica nije "slucajno" sletela u zg pod direktivom Nato,kao opomena Milanovicu..u svakom slucaju deluje kao se da se nesto kuva i ovde. U BiH koja je vrlo slicna geopoliticki Ukrajini, je stiglo naoruzanje i vojnici Nato. Milanovic je ,koliko mogu da primetim, glas mira i razuma vezano za situaciju u BiH,a to velikim silama mozda ne odgovara.
  • Steva

    11.03.2022 15:58
    bomba buš pukla ?
    Nemože ovo da bude slučajnost nikako isto kao što ni hrvatski psi rata nisu slučajno otputovali u Ukrajinu da bi tamo ratovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.