Soroš: Počeo je Treći svetski rat

Američki milijarder Džordž Soroš objavio je u austrijskom listu "Der Standard" komentar pod naslovom "Vladimir Putin i opasnost Trećeg svetskog rata". Naročito se posvetio odnosu Rusije i Kine.
"Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara označila je početak Trećeg svetskog rata koji ima potencijal da uništi našu civilizaciju", dramatično započinje Soroš.
 
Piše da je invazija usledila nakon dugotrajnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Sija Đinpinga 4. februara - na dan početka proslave kineske lunarne nove godine i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.
"Na kraju tog sastanka njih dvojica objavila su pažljivo sastavljenu izjavu od 5.000 karaktera u kojoj proglašavaju blisko partnerstvo između njihove dve zemlje", podseća Soroš.
 
"Iznenadilo me što se činilo da je Si Putinu dao 'carte blanch' da napadne Ukrajinu i povede rat protiv te zemlje. Mora biti vrlo uveren u to da će njegova potvrda za doživotnog vladara Kine kasnije tokom godine biti obična formalnost. Nakon što je svu moć koncentrisao u svojim rukama, Si je pažljivo osmislio scenario koji ga stavlja u ravan s Maom Cedungom i Dengom Sjaopingom", smatra Soroš, koji vidi veliku opasnost u približavanju Rusije i Kine.
 
"Nakon što je dobio Sijevu podršku, Putin je neverovatnom brutalnošću krenuo u realizaciju svog životnog sna. Sada star gotovo 70 godina, Putin smatra da ako želi da ostavi trag u ruskoj istoriji, to mora biti sada ili nikada. Međutim, on ima iskrivljenu percepciju uloge Rusije u svetu. Čini se da veruje kako je ruskom narodu potreban car kojeg će slepo slediti. To je sušta suprotnost demokratskom društvu, to je vizija koja iskrivljuje 'rusku dušu', emocionalnu do sentimentalnosti", piše.
 
Soroš smatra da se nekada lukavi KGB-ovac u poslednje vreme promenio.
 
"Čini se da je razvio fiks-ideju i izgubio dodir sa stvarnošću", navodi.
 
Soroš ima samo reči pohvale za Ukrajince.
 
"U svakom slučaju, pogrešno je procenio situaciju u Ukrajini. Pretpostavljao je da će Ukrajinci ruskog govornog područja dočekati ruske vojnike raširenih ruku, ali se pokazalo da se oni ne razlikuju od stanovništva koje govori ukrajinski. Ukrajinci su do sada pružili neverovatno hrabar otpor u naizgled bezizlaznoj situaciji", piše.
 
Soroš piše da je ruska vojska slabija nego što se misli.
 
"Ruska vojska se pokazala slabom kada je dobila naredbu da napadne ukrajinsku braću. Takođe, ukorenjena korupcija u dodeli ugovora za odbranu odigrala je veliku ulogu u tim neuspešnim rezultatima. Umesto da krivi sebe, čini se da je Putin izgubio razum u pravom smislu te reči. Odlučio je da kazni Ukrajinu jer mu se protivila i čini se da je izgubio sve inhibicije. On baca celu rusku vojsku u bitku i ignoriše sva pravila ratovanja, ne samo ono o neselektivnom bombardovanju civila. Od tada su pogođene brojne bolnice", piše.
 
Rusija bi vrlo lako mogla izgubiti rat, ističe Soroš.
 
"I SAD i Evropska unija šalju odbrambeno oružje Ukrajini, a u toku su i napori za kupovinu borbenih aviona MiG ruske proizvodnje, s kojima su ukrajinski piloti upoznati. To bi moglo napraviti veliku razliku", navodi.
 
Kakav god bio ishod rata, Putin je već učinio čuda u podsticanju odlučnosti i jedinstva EU, konstatuje se u komentaru.
 
"Možemo se samo nadati da će Putin i Si biti svrgnuti pre nego što uspeju da izbrišu našu civilizaciju", zaključuje mračno Soroš svoj komentar.
  • nn

    16.03.2022 17:36
    glava
    A šta li tek u glavi ima neko ko može da izjavi da obožava ovo, što se još kreće pod imenom Soroš?! Sad, doduše, i ne mora da ima u glavi, ako je od njega dobio nešto što se može staviti u džep, kao i svi njegovi obožavatelji! A ako nema u džepu, onda potpuno pouzdano tek u glavi nema ništa!
  • Maximus

    15.03.2022 22:25
    Sotona
    Samo još ti da nam objasniš pošto smo mi svi pali s marsa....
  • Pera

    15.03.2022 19:31
    Smrdoroš matori
    Putuj igumane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.