Rusija odbacila naredbu Međunarodnog suda pravde da prekine invaziju na Ukrajinu

Kremlj je danas odbacio odluku Međunarodnog suda pravde (MSP), najvišeg suda UN, koji je naredio Rusiji da odmah prekine svoje vojne operacije u Ukrajini.
Rusija odbacila naredbu Međunarodnog suda pravde da prekine invaziju na Ukrajinu
Foto: Pixabay
"Ne možemo da uzimamo u obzir tu odluku", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je rekao da je bilo potrebno da dve strane, Rusija i Ukrajina, budu saglasne da se ta odluka sprovede a, kako je rekao,"u ovom slučaju nikakav dogovor ne može biti postignut".
MSP je juče naložio Rusiji da odmah obustavi svoje vojne operacije u Ukrajini.
 
"Rusija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara na teritoriji Ukrajine", izjavila je Džoan Donohju, sudija koja predsedava MSP-om čije je sedište u Hagu.
 
Sud se izjasnio u sklopu hitnog postupka koji je pokrenut nekoliko dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je tražila od najvišeg suda UN da naloži Moskvi da odmah prekine invaziju, dok se ne donese presuda o pozadini sukoba dve zemlje, a taj postupak bi mogao da traje godinama.
 
Presude MSP-a su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali taj sud nema načina i sredstva da navede zemlje da sprovedu te presude.
  • Džoni Vajsmiler

    17.03.2022 14:00
    ruska gubernija
    SLAVA UKRAJINI
  • Zla...

    17.03.2022 13:57
    Citat..
    .... iz lista Danas, 13.04.2014. :
    "Tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana je uoči intervencije 1999. čelnicima zemalja NATO stavio do znanja da Atlantski savez po međunarodnom pravu ne može snositi nikakve posledice što za bombardovanje Srbije nema dozvole Saveta bezbednosti UN, ali da nije isključeno da Međunarodni sud pravde prihvati da razmotri eventualne tužbe protiv pojedinih članica NATO."
  • Salamander

    17.03.2022 13:07
    šta je radio medjunarodni sud?
    1999 bili na bolovanju?
    Sedeli na ušuma?
    Jedan aršin za NATO, drugi "za ostale"?
    Libija, Sirija, Irak, Yemen...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet