Savet Evrope prekinuo odnose sa Belorusijom

Savet Evrope saopštio je da prekida odnose s Belorusijom zbog "aktivnog učešća te zemlje" u invaziji Rusije na Ukrajinu.
Izvršno telo Saveta Evrope, Komitet ministara, "odlučio je danas da suspenduje sve odnose s Belorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo Belorusije da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije", navodi se u saopštenju na sajtu Saveta Evrope.
Komitet ministara prekida i svu tehničku saradnju s Belorusijom, ali je odlučio da održi i ojača veze s beloruskim civilnim društvom i opozicijom u egzilu, naveo je Savet Evrope i dodao da će uskoro biti preduzete i druge inicijative u tom pravcu.
Belorusija nije punopravna članica Saveta Evrope, jer nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.
 
Ta zemlja je saradjivala sa organizacijom, kao država potpisnica 12 konvencija koje je inicirao Savet Evrope, posebno Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima, Evropske kulturne konvencije i Konvencije o očuvanju divljih životinja u Evropi, podsetila je agencija Frans pres.
 
Belorusija je takođe članica četiri Parcijalna sporazuma koji nemaju status međunarodnih ugovora, ali nude oblik saradnje u određenim temama.
 
Minsk je takođe učestvovao u radu Grupe država protiv korupcije i Venecijanske komisije, savetodavne grupe koja državama daje pravna mišljenja o nacrtima zakona ili zakonima koji su već na snazi.
 
Odluka Saveta Evrope o Belorusiji dolazi dan posle isključenja Rusije iz članstva u toj organizaciji. Učešće Rusije u glavnim organima Saveta Evrope najpre je suspendovano 25. februara, dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu.
  • Lala

    17.03.2022 19:45
    Crnjak
    Ima jos jedan kancer u srcu evrope koji podrzava agresiju rusije,doduse rezim se pravi blesav ali zato organizuje fasisticke falange ruskim fasistima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet